Confruntarea datelor: Ce arătau sondajele pre-electorale vs rezultatele referendumului constituțional

Constituția R. Moldova urmează să fie modificată în vederea aderării țării la UE urmare a rezultatului referendumului din 20 octombrie. Diferența de voturi între opțiunea „DA” și „NU” a fost de doar 13,5 mii de voturi. Rezultatul la limită, însă, e departe de ce preziceau sondajele pre-electorale. Unele afișau un vot insuficient pentru modificarea legii supreme, altele - prognoze multe prea optimiste.

publicat de Vadim Ungureanu
marți, 22 octombrie 2024, 12:16   254
Referendum

În luna octombrie, iData a publicat un sondaj la care au participat 1.100 de respondenți. Întrebați cum vor vota la referendum în caz că vor participa, doar 47,9% dintre cei chestionați au spus că vor alege opțiunea „DA” în vederea modificării Constituției.

La polul opus - 23% dintre respondenți au spus că vor vota „NU” la referendum. Rata celor indeciși sau admiteau că nu vor participa la referendum era atunci de 29%. Mult mai optimiste au fost rezultatele altui sondaj, realizat la comanda WatchDog, care arătau 55,1% din voturi „DA” și 34,5% - „NU”.

Moldovenii au decis, la referendumul din 20 octombrie, modificarea Constituției în vederea integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană, cu 50,46% din totalul voturilor exprimate.

Cetățenii au fost întrebați: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. La referendum au participat aproape 50% din numărul total de cetățeni cu drept de vot.

PSRM oferă detalii despre dezbaterile dintre Sandu și Stoianoglo. Locația și ziua propusă

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) anunță că dezbaterea electorală dintre candidatul său la alegerile prezidențiale, Alexandr Stoianoglo, și candidata PAS, Maia Sandu, vor avea loc la Palatul Republicii din Chișinău. Transmisiunea în direct va fi asigurată de compania de stat Teleradio-Moldova. PSRM a menționat că data dezbaterilor încă nu a fost convenită: echipa lui Stoianoglo insistă ca acestea să aibă loc în această duminică, iar echipa Maiei Sandu – joi sau vineri.

Fugarul Ilan Șor amenință că va anula rezultatele referendumului

Oligarhul fugar, condamnat la 15 ani de pușcărie, Ilan Șor, amenință că va anula rezultatele referendumului din 20 octombrie, unde majoritatea a decis modificarea Constituției în vederea integrării europene. În declarațiile sale, făcute publice printr-un filmuleț pe rețele, politicianul nu a spus însă cum ar urma să realizeze acest lucru.