Eu pot fi președintele tău! Renato Usatîi

Dintre cei 11 candidați care au reușit să adune semnăturile necesare din partea alegătorilor, doar unul va prelua conducerea țării pentru următorii patru ani. Decizia va fi luată la urne pe 20 octombrie. Află mai multe detalii despre candidați, inclusiv traseul lor profesional și personal, funcțiile deținute, veniturile și averile declarate, precum și promisiunile pentru viitorul Republicii Moldova.

publicat de Veronica Ciortan
marți, 1 octombrie 2024, 16:01   11
img

Renato Usatîi a fost desemnat la funcția de președinte al țării de către Partidul Politic Partidul Nostru, pe care îl conduce.

S-a născut pe 4 noiembrie 1978, în orașul Fălești. A absolvit Facultatea Limbi Străine a Universității de Stat „Alecu Russo” din municipiul Bălți. În diferite perioade, a activat în cadrul unor companii de producere din țară și de peste hotare. Din februarie 2015 deține funcția de președinte al Partidului Politic Partidul Nostru.

La alegerile locale din iunie 2015, reușește să obțină mandatul de primar general al municipiului Bălți, în primul tur, cu peste 73% sufragii. Peste patru ani, în octombrie 2019, învinge din nou, la fel din primul tur, cu aproape 62% voturi.

La alegerile prezidențiale din 2020, ajunge pe poziția a 3-a. Atunci, pentru Renato Usatîi au votat aproape 228 de mii de cetățeni, 16,9% sufragii. La alegerile parlamentare din iulie 2021, blocul electoral pe care l-a creat a obținut 4,1% sufragii, sub pragul de accedere în Parlament de 7% pentru blocuri.

În septembrie 2021, Renato Usatîi a anunțat că demisionează din funcția de primar al municipiului Bălți, fiind nemulțumit de rezultatele pe care Blocul „Renato Usatîi” le-a înregistrat în capitala de nord a țării la scrutinul parlamentar anticipat.

Pentru anul 2023, candidatul declară salarii de la partid în mărime de peste 593 de mii de lei. Declară mai multe terenuri, majoritatea dintre ele fiind obținute în anul 2011 și în anul 2017. Valoarea acestora este indicată în ruble rusești, aceasta variind între 236 de mii și 8,3 milioane de ruble rusești. Tot în ruble rusești este declarată și valoarea a mai multe case de locuit și alte averi imobile. Cea mai scumpă casă declarată ar valora 4,6 milioane de ruble rusești. De asemenea, sunt indicate ale averi imobile care ar valora între 86 de mii de lei și 1,4 milioane de lei moldovenești. Renato Usatîi deține mai multe unități de transport, cel mai scump are valoarea declarată de 1,8 milioane de lei.

În declarația de avere indică și trei ceasuri marca Breguet, cu valoarea totală de 250 de mii de euro. Pe parcursul anului trecut a procurat servicii turistice și recreaționale de 17 mii de euro, a contractat în Germania servicii medicale și de menținere a sănătății în valoare de 19 mii de euro, a accesat servicii de chirie a bunurilor imobile în valoare de 120 de mii de lei.

Renato Usatîi a declarat că a intrat în cursa electorală prezidențială cu un singur scop, și anume „să distrugă sistemul care a fost menținut timp de 33 de ani și care a blocat dezvoltarea țării și bunăstarea cetățenilor”. Transformarea țării în republică prezidențială este unul dintre aspectele principale ale programului său electoral. Programul prevede instituirea funcției de vicepreședinte, în această funcție urmând să fie numită persoana care se va clasa pe locul doi la alegerile prezidențiale.

Politicianul își propune să declanșeze alegeri parlamentare anticipate și să formeze un guvern de profesioniști, pe care să îi selecteze din toate partidele, inclusiv din cele extraparlamentare.

Pentru dezvoltarea economică, Usatîi propune realizarea planului național de industrializare a Moldovei. Iar pentru o mai bună gestionare a problemelor din domeniul agriculturii, propune ca agricultorii să desemneze consilierul prezidențial pe problemele agriculturii, ministrul agriculturii și secretarii de stat.

În domeniul social, candidatul propune introducerea în Constituție a obligativității indexării pensiei minim la rata inflației pentru anul precedent. Iar pentru încurajarea natalității, alocația la nașterea copilului va crește până la 200 de mii de lei.

În scopul susținerii educației și cercetării, programul lui  Renato Usatîi prevede restabilirea modelului anterior de organizare și administrare a Academiei de Științe a Moldovei, precum și redeschiderea Universității Agrare. O atenție sporită, spune acesta, va fi acordată refacerii învățământului profesional-tehnic pentru pregătirea specialiștilor calificați.

Conform platformei electorale, moldovenii din diasporă vor putea face tranzacții în numerar până la 200 de mii de euro la procurarea bunurilor mobile și imobile. Pe coletele cu bunuri în sumă de până la 500 de euro, expediate de către cetățenii din diaspora, nu se vor percepe taxe.

Renato Usatîi este pe poziția nr. 3 în buletinul de vot.

Candidatul la Președinție care se va deplasa cu mașină blindată și va folosi avionul privat

„Pentru toți cetățenii Republicii Moldova voi fi cel mai bun președinte, iar pentru mizerabili voi fi cel mai dur dictator”, declară candidatul partidului politic „Partidul Nostru” la alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Potrivit lui Renato Usatîi, schimbările pe care le va face vor implica „lupte cu grupări semipolitice-semicriminale sau pur politice și criminale”, iar în aceste condiții este conștient că va avea nevoie de protecție adecvată.

Ursula von der Leyen va prezenta curând, la Chișinău, un nou instrument de asistență UE pentru Republica Moldova

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va prezenta săptămâna viitoare la Chișinău un nou instrument de asistență financiară pentru Moldova, au declarat surse de la Bruxelles Europei Libere. Mecanismul de Reformă și Creștere este deja folosit de UE pentru a stimula transformările din țările din Vestul Balcanilor, pentru care a fost lansat în luna mai a anului curent.