Parlamentul R.Moldova va beneficia de suport din partea Biroului de Cooperare al Elveției

Biroul de Cooperare al Elveției va acorda Parlamentului Republicii Moldova suport pentru eficientizarea activității legislative. Despre acest lucru s-a discutat la o ședință la care au participat Secretarul general al Parlamentului, Tamara Gheorghița, reprezentanți ai fracțiunilor parlamentare și delegația Biroului de Cooperare al Elveției, condusă de directorul Guido Beltrani.

publicat de Anatol Chirilov
vineri, 15 martie 2024, 19:05   32
RM - El

Suportul acordat vizează mai multe aspecte importante ale activității legislative și este destinat atât deputaților, cât și funcționarilor Secretariatului Parlamentului. În cadrul programului sunt planificate activități de suport și consultanță cu scopul de a consolida capacitățile instituționale în elaborarea legislației și asigurarea controlului parlamentar. De asemenea, suportul va fi focusat pe eficientizarea cooperării cu societatea civilă și încurajarea implicării cetățenilor în procesul decizional, digitalizarea proceselor legislative și modernizarea infrastructurii tehnice.

Secretarul general al Parlamentului, Tamara Gheorghița, a mulțumit partenerilor elvețieni pentru deschidere și pentru interesul manifest față de consolidarea instituției parlamentare, inclusiv în procesul de avansare în procesul de integrare europeană. 

Mai ales după inițierea negocierilor pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, trebuie să facem față unui volum mare de muncă. În acest context, procesul de consolidare a capacităților funcționarilor este unul continuu, fiind necesară și dotarea cu tehnică modernă a instituției”, a adăugat Secretarul general al Parlamentului.

Participanții la ședință au convenit să continue discuțiile pentru a definitiva conceptul proiectului de asistență, care va fi structurat pe mai multe etape.

În R.Moldova vor fi create camere agricole

În Republica Moldova vor fi constituite camere agricole. Parlamentul a examinat, la ședința de astăzi, proiectul de lege privind organizarea și funcționarea camerelor agricole. Proiectul, care are drept scop reprezentarea și protejarea intereselor fermierilor, a fost susținut, în prima lectură, de 58 de deputați.

Sinteza săptămânală: SV raportează încasări de peste 780 milioane de lei

În perioada 15 - 21 aprilie 2024, încasările Serviciului Vamal la bugetul de stat se ridică la peste 781,4 milioane de lei, ceea ce constituie îndeplinirea cifrei de control pentru perioada de referință în mărime de 114,1%, iar de la începutul anului curent, Serviciul Vamal a colectat la bugetul de stat circa 10,7 miliarde lei, ceea ce constituie îndeplinirea cifrei de control la 112,6%.