Mitropolia Basarabiei îndeamnă cetățenii să iasă la vot pe 20 octombrie, „indiferent de opțiunile politice”

Mitropolia Basarabiei îndeamnă cetățenii Republicii Moldova să participe în număr cât mai mare, „indiferent de opțiunile politice”, la alegerile prezidențiale și referendumul republican constituțional din 20 octombrie. De participarea la scrutine, spune Mitropolia, depinde viitorul țării, iată de ce „fiecare vot contează”.

publicat de Vadim Ungureanu
joi, 17 octombrie 2024, 11:20   29
Mitropolia Basarabiei

„Iubiți credincioși, în ziua de duminică, 20 octombrie, vă îndemnăm să mergeți la secțiile de votare, cu conștiința împăcată că ați făcut ceea ce ține de voi pentru binele țării, pentru pacea și prosperitatea ei. Indiferent de opțiunile politice, important este să participați, să vă exprimați votul și să contribuiți la binele comun”.

Precizăm că pe 20 octombrie, cetățenii Republicii Moldova sunt așteptați la urnele de vot. Aceștia vor primi câte două buletine: unul pentru alegerile prezidențiale, unde vor putea să pună ștampila în dreptul unuia dintre cei 11 candidați înregistrați de Comisia Electorală Centrală, și unul pentru referendumul republican constituțional, unde vor trebui să aleagă una dintre opțiunile de vot „DA” sau „NU”, răspunzând la întrebarea: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.

Pentru ca referendumul să fie validat, este nevoie ca cel puțin 1/3 dintre alegători să participe la plebiscit. Pentru ca Constituția să fie modificată, cel puțin jumătate din cei prezenți la urne trebuie să voteze pro. Asta înseamnă că cel puțin 550.000 de moldoveni trebuie să pună ștampila „Votat” pe „Da”.

Alegeri prezidențiale 2024 // Reforma justiției și combaterea corupției: cât de departe poate merge președintele?

În contextul alegerilor prezidențiale din 2024, candidații propun reforme ambițioase în domeniul justiției și luptei împotriva corupției, dar, potrivit experților, realizarea acestor promisiuni este limitată de atribuțiile constituționale ale președintelui. Deși președintele are drept de inițiativă legislativă, succesul adoptării legilor depinde de colaborarea cu Parlamentul și Guvernul.