Vicepremierul Republicii Moldova, Mihai Popșoi, la Summitul „Ucraina - Europa de Sud-Est”

În cadrul intervenției sale, șeful diplomației moldovenești a reafirmat angajamentul ferm al Republicii Moldova de a susține pacea în Ucraina și de a contribui activ la eforturile internaționale pentru a pune capăt războiului declanșat de Federația Rusă.

publicat de Veronica Ciortan
miercuri, 9 octombrie 2024, 19:29   40
Summitul Ucrainei

„Moldova sprijină în totalitate Formula Păcii propusă de președintele Zelenski, singurul plan eficient pentru restabilirea păcii. Drumul către o pace durabilă pentru Ucraina trebuie să se bazeze pe dreptul internațional. În acest moment crucial, sprijinul pentru Ucraina trebuie să fie și mai puternic. Ucraina trebuie să reziste, deoarece este vorba nu doar despre apărarea teritoriului său, ci despre protejarea viitorului Europei și a valorilor noastre comune – libertatea și democrația”, a menționat Mihai Popșoi.

În același timp, vicepremierul a menționat că, pentru Moldova, dar și fiecare țară care aspiră să adere la Uniunea Europeană, procesul de integrare este esențial pentru a asigura o pace durabilă.

La finalul intervenției sale, Mihai Popșoi i-a mulțumit președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, pentru că luptă nu doar pentru securitatea Ucrainei, ci și pentru siguranța Republicii Moldova.

Vicepremierul Republicii Moldova, Mihai Popșoi, la Summitul „Ucraina - Europa de Sud-Est”

Președintele Senatului României, în vizită la Chișinău

Președintele Senatului României, Nicolae Ciucă, a venit miercuri, 9 octombrie curent, într-o vizită la Chișinău. Acesta s-a întâlnit cu președintele Maia Sandu și premierul Dorin Recean. Discuțiile au vizat relațiile foarte strânse dintre Chișinău și București și cooperarea bilaterală, dezvoltată în beneficiul cetățenilor de pe ambele maluri ale Prutului.

Cel puțin o treime din alegători sunt necesari pentru validarea referendumului

Referendumul republican constituțional din 20 octombrie va fi validat dacă la urne se vor prezenta cel puțin o treime din numărul de alegători înscriși pe listele electorale. Legea se va considera adoptată dacă pentru acesta vor vota majoritatea cetățenilor care au participat la referendum, a declarat pentru IPN șefa Direcției comunicare, relații publice și mass-media a Comisei Electorale Centrale, Rodica Sîrbu, scrie IPN.

Natalia Morari acuză guvernarea de fraudarea procesului electoral

Candidata independentă la alegerile prezidențiale, Natalia Morari, își exprimă îngrijorarea privind corectitudinea alegerilor prezidențiale și acuză guvernarea de fraudarea sistematică a procesului electoral. „Ceea ce vedem acum nu este doar lipsă de respect față de democrație, ci o acțiune concertată de uzurpare a puterii”, a declarat Natalia Morari într-un briefing de presă la IPN.