Avocatul poporului arată din deget așa-zisei companii de pază „Bercut”. Este consternat de acțiunile abuzive față de persoanele civile

În ultima perioadă de timp, în spațiul public au fost plasate informații video ce conțin alegații de acte de tortură admise de agenții Companiei particulare de pază și protecție „Bercut-Grup SRL” față de mai multe persoane în spațiul public.

publicat de Vadim Ungureanu
miercuri, 11 septembrie 2024, 11:51   182
BERCUT

Potrivit informațiilor comunicate Avocatului Poporului de către Inspectoratul General al Poliției și „Bercut-Grup SRL” în două cazuri sus-menționate a fost dispusă urmărire penală și în primul caz, agentul particular ar fi fost demis din funcție, iar compania și-a cerut scuze publice.

  • 13 iulie 2024 (sau câteva luni în urmă), un agent „Bercut” agresează fizic o persoană vulnerabilă cu o bucată de salam peste față, în cap, și aplicându-i ștampile pe frunte, inclusiv injurându-l pentru o faptă presupus comisă, cu intenție și în scop de pedeapsă. Fapta de tortură a avut loc în preajma unui centru comercial, în municipiul Chișinău (secvențe plasate pe portalul PULSMEDIA, la 13/06/2024)[1].
  • 4 august 2024, 2 agenți „Bercut” aplică mai multe lovituri puternice nejustificate față de 2 tineri aparent aflați într-o stare de ebrietate, în spațiul public, în preajma unei terase din cartierul Telecentru, mun. Chișinău pe timp de noapte. Urmare a loviturilor puternice, ambele victime au căzut la sol, fără cunoștință. Din imaginile video se observă că tinerii ar fi injurat agenții pazei particulare, iar aceștia pentru a-și manifesta superioritatea și ai pedepsi/ disciplina au aplicat dur lovituri în zonele roșii (interzise) a corpului tinerilor (secvențe plasate pe portalul ȘTIRI.MD[2]). Mai mult, acțiunile abuzive ale agenților companiei particulare au avut loc în fața agenților de poliție, care nu ar fi intervenit profesionist pentru a curma actele de rele tratamente ale agenților „Bercut”.
  • 26 august 2024, 2 agenți „Bercut” agresează un tânăr într-o stație PECO de pe strada Alexandru cel Bun 2 din orașul Ialoveni în încercarea eșuată (neprofesionistă) de a-l imobiliza și încătușa, aparent pentru că acesta ar fi fost agresiv cu primii. Ambii au acționat neconform Legii cu privire aplicarea forței fizice, disproporționat și în exces, prin doborârea dură la sol, târârea pe asfalt, aplicarea mai multor lovituri puternice în zona roșie a corpului, bruscarea de brațe în sensul opus, cauzându-i suferințe nejustificate victimei. Din imagini, se observă că agenții companiei particulare, după ce au încătușat tânărul, îl lasă în voie liberă, fără al reține/ preda organelor de poliție, ceea ce arată că ambii agenți au acționat cu intenție directă în scop de pedeapsă/ manifestare de superioritate față de tânărul care ar fi refuzat să se supună cerințelor acestora/ sau injuria lor (secvențe plasate pe portalul PULSMEDIA, la 09/09/2024) [3].

Ombudsmanul Ceslav Panico condamnă ferm orice acțiune admisă de agenții publici sau particulari ce pot constitui acte de tortură/ rele tratamente. Reamintim că, aplicarea forței fizice, a mijloacelor speciale în exces, maltratarea în scop de pedeapsă, intimidare sau prin obligarea de recunoaștere a vinei de către victimă din partea reprezentanților instituțiilor de forță publice sau particulare; în scop de pedeapsă, de manifestare a superiorității; de intimidare sau de exercitare a presiunilor – SUNT INTERZISE și sunt condamnabile de art.166/ 1 Codul penal al Republicii Moldova.

(VIDEO) Ofițerii INI în comun cu DIICOT România, au dat peste cap o „afacere cu drogul zombie” din Belgia, Olanda și Germania

Ofițerii Direcției investigații „Centru” a INI, de comun cu polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate București și procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală, au documentat activitatea infracțională a trei persoane (2 cetățeni din Republica Moldova și un cetățean român), cercetate pentru efectuare, fără drept, de operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.