Medicamente pentru întreruperea sarcinii sunt vândute ilegal prin farmaciile din țară fără rețetă de la medic

O întrerupere de sarcină este posibilă în Republica Moldova fără nici măcar să consulți un medic. Portalul Anticoruptie.md a identificat farmacii care eliberează medicamente pentru provocarea unui avort fără rețete, contrar legii. În timp ce importurile de astfel de comprimate a crescut cu peste 100% în ultimii doi ani, statisticile oficiale ale Ministerului Sănătății indică o scădere treptată a numărului de persoane care recurg la această metodă de întrerupere a sarcinii.

publicat de Veronica Ciortan
duminică, 6 octombrie 2024, 18:41   94
farmacii

Nu e exclus că aceste discrepanțe au apărut pentru că, în multe farmacii, medicamentele de acest gen sunt vândute ca banală pastilă pentru durerea de cap, scrie Realitatea.MD.

Orice femeie din Republica Moldova, care dispune de 300 de lei și s-a pomenit în fața unei sarcini pe care nu dorește să o păstreze, poate achiziționa cu ușurință medicamentele din farmaciile comunitare. Astfel, întreruperea sarcinii poate fi provocată fără monitorizarea necesară a unui specialist în domeniu, punând în pericol sănătatea și chiar viața femeii.

Avortul medicamentos este o procedură de întrerupere a sarcinii folosind medicamente, fără intervenție chirurgicală. De obicei, se efectuează în primele săptămâni de sarcină (până la 10 săptămâni). Această metodă constă din două etape: la prima etapă se administrează pastilele pentru sarcina nedorită, ce împiedică dezvoltării oului fetal, la cea de a două – se administrează preparatul, ce provoacă contractarea uterului şi expulsia de sine stătătoare a sarcinii.

Pentru a înțelege amploarea fenomenului vânzării de prepatrate pentru avortul medicamentos fără prescripția medicului, am decis să facem un raid prin farmaciile Chișinăului.

La șase din cele zece farmacii mi s-a refuzat categoric vânzarea medicamentului, farmaciștii explicând că administrarea acestuia fără supraveghere medicală este extrem de periculoasă și poate duce la complicații severe, așa cum ar fi o hemoragie masivă. La alte două farmacii, mai exact la „Farmacia familiei” și la „Felicia” angajații au fost inițial dispuși să-mi ofere medicamentul, însă, în ultimul moment, s-au răzgândit. Cel mai probabil, după ce au observat că filmez cu telefonul.

În schimb, la celelalte două farmacii pe care le-am vizitat, doamnele în halate albe păreau nerăbdătoare să scape cât mai repede de cutiile cu pricina. Am recunoscut deschis că nu dețin rețetă, însă mi s-a spus că acest lucru nu reprezintă o problemă în cazul uneia dintre farmacii. În a doua situație, farmacista  de la „Apoteca” s-a arătat gata să vândă medicamentul fără prescripția medicului.

Mai mult ca atât, doamna nu a explicat care este modul de administrare, nu a avertizat cu privire la posibilele reacții adverse și nu mi-a sugerat să consult un medic specialist.

Contactat de reporterul portalului anticoruptie.md, juristul rețelei de farmacii „Apoteka”, Mihail Ulinici, a explicat că ar fi vorba despre un accident regretabil, confirmând că preparatul  Medabon nu poate fi vândut fără prescripția medicului. Acesta m-a anunțat că a fost inițiată o anchetă internă pe cazul dat.

Mariana Jitaru, consultantul principal din cadrul Direcției politici în domeniul medicamentului și dispozitivelor medicale a Ministerului Sănătății, a confirmat pentru portalul Anticoruptie.md că preparatele prevăzute pentru avortul medicamentos nu sunt incluse în Lista medicamentelor pasibile spre eliberare din farmacii fără reţetă, ceea ce înseamnă că comercializarea lor fără rețetă este interzisă.

Conform informației puse la dispoziția portalului Anticoruptie.md de către Inspectoratul General de Poliție, ultimul avort criminal a fost  înregistrat în anul 2021.