Centrul de plasament pentru refugiații ucraineni din Cărpineni va reduce cu 30% costurile pentru energie

O treime din energia electrică consumată de Centrul temporar pentru refugiați ucraineni din Cărpineni, raionul Hîncești, este acum generată de un sistem fotovoltaic propriu, aducând economii semnificative și sustenabile. Mai mult decât atât, începând cu actualul sezon rece, instituția va reduce cu cel puțin 30% cheltuielile pentru încălzire, datorită unei noi cazangerii modernizate, care funcționează pe bază de biomasă.

publicat de Anatol Chirilov
joi, 9 noiembrie 2023, 17:25   9
 Cărpineni

Proiectul „Măsuri de reabilitare termo-energetică" a adus o transformare sustenabilă la Centrul temporar pentru refugiați, fiind implementat cu sprijinul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Cehe și coordonat de Green City Lab Moldova.

Lucrările de modernizare au început în octombrie 2022 și s-au încheiat în septembrie 2023, cu un cost total de 406 mii euro.

Tudor Țenu, directorul centrului, a relatat că vechea cazangerie, care funcționa pe bază de cărbuni, era în stare deplorabilă, iar costurile pentru încălzire pe bază de gaze naturale erau excesiv de mari. Odată cu modernizarea cazangeriei și trecerea la biomasă, se estimează că costurile vor scădea cu cel puțin 30%, cu perspective de ajunge chiar la 50%.

În același timp, locatarii centrului se vor bucura de confort termic sporit datorită termoizolării căminului nr2, iar alte îmbunătățiri au inclus modernizarea sistemului de video monitorizare pentru a asigura securitatea și siguranța în centrul refugiaților.

De asemenea, blocul alimentar a fost dotat cu echipament eficient energetic, care aduce nu doar economii de energie, ci și o preparare mai rapidă a hranei pentru refugiați.

Școala de tip internat pentru copii orfani din Cărpineni și-a sistat activitatea în 2021, iar din februarie 2022 a devenit un adăpost temporar pentru peste 800 de refugiați din Ucraina, în special familii cu copii. În prezent, centrul găzduiește 86 de persoane, oferindu-le un refugiu sigur.

Sinteza săptămânală: SV raportează încasări de peste 664 milioane de lei

În perioada 19 – 25 februarie 2024, încasările Serviciului Vamal la bugetul de stat se ridică la peste 664,4 milioane de lei, ceea ce constituie îndeplinirea cifrei de control pentru perioada de referință în mărime de 111%, iar de la începutul anului curent, Serviciul Vamal a colectat la bugetul de stat circa 4,6 miliarde lei.