Ursula von der Leyen va prezenta curând, la Chișinău, un nou instrument de asistență UE pentru Republica Moldova

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va prezenta săptămâna viitoare la Chișinău un nou instrument de asistență financiară pentru Moldova, au declarat surse de la Bruxelles Europei Libere. Mecanismul de Reformă și Creștere este deja folosit de UE pentru a stimula transformările din țările din Vestul Balcanilor, pentru care a fost lansat în luna mai a anului curent.

publicat de Veronica Ciortan
miercuri, 2 octombrie 2024, 18:37   51
politica

Pentru Balcanii de Vest, el cuprinde fonduri de 6 miliarde de euro pentru anii 2024-2027, dar nu este limpede care este suma prevăzută pentru R. Moldova.

Autoritățile de la Chișinău nu au dorit să comenteze știrea vizitei Ursulei von der Leyen, care ar urma să aibă loc cu doar aproximativ 10 zile înaintea alegerilor prezidențiale la care Maia Sandu va căuta să obțină un nou mandat și a referendumului privind aderarea la UE.

În cazul candidatelor balcanice, dar foarte probabil și al Moldovei, Mecanismul are ca principal obiectiv de a sprijini alinierea la valorile, dispozițiile legislative, normele, standardele, politicile și practicile UE, în vederea aderării în viitor la UE, precum și integrarea progresivă în piața unică a UE și convergența socioeconomică cu UE.

realitatea.md

Candidatul la Președinție care se va deplasa cu mașină blindată și va folosi avionul privat

„Pentru toți cetățenii Republicii Moldova voi fi cel mai bun președinte, iar pentru mizerabili voi fi cel mai dur dictator”, declară candidatul partidului politic „Partidul Nostru” la alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Potrivit lui Renato Usatîi, schimbările pe care le va face vor implica „lupte cu grupări semipolitice-semicriminale sau pur politice și criminale”, iar în aceste condiții este conștient că va avea nevoie de protecție adecvată.

VIDEO // „Furtună” de minciuni la Bălți: Victoria Furtună începe campania electorală cu propagandă: „Dacă România vrea să se unească cu Moldova, atunci să se numească Moldova cea Mare”

Victoria Furtună, despre care presa de la Chișinău a scris că ar fi candidatul marionetă al fugarului Ilan Șor în cadrul scrutinului prezidențial, și-a făcut apariția în fața alegătorilor din Bălți. Aceasta a vorbit mai mult despre referendum decât despre propria campanie electorală, lansând mai multe sperietori despre viitorul R. Moldova în Uniunea Europeană, scrie Nordinfo.MD.