S-a stins din viață îndrăgitul scriitor Spiridon Vangheli

Scriitorul Spiridon Vangheli, autorul celebrei povești despre Guguță, a încetat din viață la vârsta de 92 de ani. Despre acest fapt, în jurul orei 14:30, Serviciul Unic de Urgență 112 a fost anunțat de către ginerele său.

publicat de Vadim Ungureanu
vineri, 21 iunie 2024, 16:24   622
Vangheli

Spiridon Vangheli s-a născut la 14 iunie 1932 în Grinăuți. A fost un prozator, poet, traducător și editor. Spiridon Vangheli este autorul celebrei cărți pentru copii - Isprăvile lui Guguță - care a fost tradusă în circa 40 de țări.

A absolvit Școala primară Grinăuți, iar după o întrerupere de un an, a învățat la Școala nr.1 din Bălți, apoi la Școala medie din Pelinia, raionul Drochia. Înscris inițial la Institutul învățătoresc din Bălți, se va transfera curând la Institutul Pedagogic din Chișinău.

În activitatea sa de peste jumătate de secol, Spiridon Vangheli a scos de sub tipar o serie de volume, printre care ”Băieţelul din coliba albastră", „Isprăvile lui Guguţă", „Columb în Australia". Povestirile ”Isprăvile lui Guguță”și ”Steaua lui Ciuboțel” au fost traduse în peste 40 de limbi, inclusiv în arabă și hindi, înregistrând tiraje de peste 10 milioane de exemplare.

În 2012, Spiridon Vangheli a primit titlul de cetățean de onoare al municipiului Chișinău.

Printre cele mai cunoscute distincții de care s-a învrednicit scriitorul sunt: Diploma Internațională de Onoare „Andersen”, medalia „Mihai Eminescu” și ”Ordinul Republicii”.

Miley Cyrus, dată în judecată pentru hitul „Flowers”

Miley Cyrus a fost dată în judecată, fiind acuzată că s-a inspirat din melodia „When I Was Your Man” a lui Bruno Mars, fără permisiunea acestuia, relatează The Guardian. Procesul nu a fost intentat de cântăreț, ci de compania Tempo Music Investments, care deține o parte din drepturile melodiei acestuia.