Doliu în lumea muzicii. S-a stins din viață acordeonistul și dirijorul Mihai Amihalachioaie

Cunoscutul acordeonist, dirijor de muzică populară, simfonică și de operă Mihai Amihalachioaie, Maestru în Artă, s-a stins din viață în noaptea de 11 spre 12 februarie, fiind necruțat de boală, la doar 62 de ani, anunță într-un comunicat de presă Ministerul Culturii, scrie Realitatea.MD.

publicat de Vadim Ungureanu
luni, 12 februarie 2024, 10:06   88
doliu

„Îmi este greu să vorbesc la trecut despre Mihai. Un om deosebit și un profesionist desăvârșit. Era unul dintre puținii folcloriști, care cunoaște bine ceea ce face. L-am invitat să facem echipă la Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, fiind angajat ca muzicolog cu o prețioasă experiență. Am reușit o colaborare de doar câteva luni. Nu, nu pot să cred…”, spune directoarea Centrului Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial (CNCPPCI), Silvia Zagoreanu, care a anunțat vestea tristă.

Mihai Amihalachioaie s-a născut la 23 februarie 1961, în satul Molnița, regiunea Cernăuți, Ucraina. Studiile muzicale le-a început la Școala de Muzică din orașul Herța, după care și le-a continuat la Colegiul de Muzică „Ștefan Neaga”.

În anul 1985 a absolvit Conservatorul de Stat „Gavriil Musicescu” (azi – Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice), specialitatea: pian, acordeon și dirijat orchestră populară. În anul 1997, a absolvit a doua facultate la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, specialitatea dirijat muzică simfonică și de operă.

Din anul 1998 a fost dirijor al Filarmonicii Naționale, al Orchestrei Naționale de Cameră, al Orchestrei Simfonice a Radioteleviziunii din Chișinău și dirijor al Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”.

În perioada 2001-2002 și-a perfecționat măiestria cu maestrul Antoni Ros Marba la Barcelona (Spania), dirijat simfonic.

În anul 1985 și-a început cariera muzicală în calitate de acordeonist și dirijor de muzica populară a Ansamblului „Busuioc Moldovenesc”. În anul 1998 a colaborată, ca dirijor, cu Filarmonica Națională, cu Orchestra Națională de Cameră și cu Orchestra Simfonică Radio-TV din Chișinău. A fost angajat al Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”.

A colaborat mult cu Formația „Provincialii” din România. A avut turnee artistice peste hotarele țării, în România, Spania, Bulgaria, Germania, Franța, Italia, Marea Britanie.

În 2001, pentru întreaga sa activitate, a fost distins cu titlul onorific Maestru în Artă, iar din 2021 a devenit conducătorul și dirijorul Orchestrei municipale de cameră „CAMERATA Chișinău”.

(VIDEO) „Ce a fost asta? Circ de Soleil?!” Ansamblul de dansuri populare „Izvoraș” din Cahul - fenomen de folclor autentic la „Românii au talent”

În seara de 9 februarie, la televiziunea ProTV, ansamblul de dansuri populare "Izvorasul" din mun.Cahul a făcut istorie în emisiunea "Românii au talent", reușind să cucerească publicul și jurații prin prestația lor extraordinară. Fenomenul pe scenă a adus în prim-plan nu doar talentul artistic, ci și autenticitatea folclorului cahulean, scrie visitcahul.md.