174 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu

Poetul național Mihai Eminescu este omagiat astăzi, 15 ianuarie, la Chișinău și în întreaga țară, la 174 de ani de la naștere.

publicat de Vadim Ungureanu
luni, 15 ianuarie 2024, 09:38   62
Eminescu

Evenimentul face parte din suita de acțiuni organizate de Ziua Naţională a Culturii, sărbătorită în aceeași zi în R. Moldova. De-a lungul anilor, mai mulți artiști de la noi i-au adus un omagiu Luceafărului poeziei românești, interpretând melodii pe versurile acestuia.

Poetul s-a stins din viață la vârsta de 39 de ani, pe data de 15 iunie 1889, în sanatoriul de boli mintale al doctorului Şuţu din municipiul Bucureşti, la ora 4 dimineaţa. A fost înmormântat la Bucureşti, în Cimitirul Bellu, sicriul fiind dus pe umeri de patru elevi de la Şcoala Normală de Institutori.

De-a lungul carierei de adult, Eminescu a scris poeziile „Luceafărul”, „Sărmanul Dionis”, „Odă în metru antic”, „Scrisoarea I” și „Mai am un singur dor”. De asemenea, el a scris și proză, precum nuvelele „Memento mori” și „Sărmanul Dionis”.

În 1977, la vârsta de 27 de ani, Eminescu s-a mutat la București, unde a devenit redactor iar mai apoi redactor-șef al revistei „Timpul”. Acesta s-a stinsă vârsta fragedă de 39 de ani, după ce s-a confruntat cu multe probleme de sănătate și psihice. Trupul acestuia se odihnește la cimitirul Bellu din Capitală.

În cariera sa monumentală, Mihai Eminescu a cultivat dragostea ca valoare supremă a existenței umane în lucrările sale. De asemenea, el a descris natura cu toată frumusețea ei, în care florile de tei, trandafirii roșii, nuferii galbeni și romanița parfumau iubirile sale. Pe lângă iubire, poetul a evocat teme precum geniul, moartea și necuprinsul spațiu cosmic, oferind un univers aparte în opera sa.

sursa: Realitatea.MD