Parteneriat educaţional România-Ucraina-R.Moldova. Un colegiu din Tulcea va încheia parteneriate cu liceele din Cernăuți și Căușeni

Colegiul ''Spiru Haret'' din Tulcea va încheia vineri parteneriate cu Liceul Tereblecea, raionul Cernăuţi, Ucraina, şi Liceul teoretic "Mihai Eminescu" din Căuşeni, Republica Moldova, scrie Agerpres.RO.

publicat de Vadim Ungureanu
joi, 18 mai 2023, 18:51   23
Agerpres.RO

Parteneriatele se vor încheia în cadrul activităţilor prilejuite de împlinirea a 140 de ani de la înfiinţarea Colegiului dobrogean "Spiru Haret" şi au drept obiectiv susţinerea reciprocă în activităţile educaţionale, potrivit directorului colegiului tulcean, Florin Anastasiu.

"Scopurile parteneriatului sunt multiple. Pe de o parte, susţinerea reciprocă în toate activităţile pe care urmează să le desfăşurăm. (...) De fapt, nu facem un parteneriat. Ne strângem mâinile în modul cel mai firesc şi româneşte posibil, ca fraţi ce ne aflăm, ca prieteni care suntem", a declarat pentru AGERPRES directorul colegiului din Tulcea, Florin Anastasiu.

El a adăugat că printre acţiunile pe care instituţia de învăţământ tulceană intenţionează să le desfăşoare se numără donarea de cărţi de literatură.

"Vrem din tot sufletul să putem ajuta în mod direct şi, iată, prin semnarea acestor parteneriate, legal, în primul rând prin ceea ce le lipseşte, cărţi în limba română atât de specialitate, manuale, cât şi cărţi de literatură, pe care noi aici le considerăm absolut fireşti, un dat, că ni se cuvin", a mai spus Florin Anastasiu.

Conducerea unităţii de învăţământ tulcene a organizat miercuri după-amiază, în cadrul activităţilor prilejuite de aniversare, o masă rotundă pe tema "Limba română, blestem şi binecuvântare", în timpul căreia cadre didactice din Ucraina şi Republica Moldova şi-au prezentat problemele cu care se confruntă.

"Avem 21 de sate în care vorbesc limba română doar cei în vârstă. Pătura de vârsta noastră o vorbesc, nu o scriu, că nu au învăîţat la şcoală, iar copiii şi nepoţii nici nu o vorbesc şi nici nu o înţeleg măcar. Şi avem tragedia noastră în aceste localităţi, că bunicii, străbunicii nu se pot înţelege cu nepoţii, strănepoţii", a declarat în timpul evenimentului secretarul Uniunii Regionale Comunitatea Românească din Ucraina, preşedinte al Centrului Bucovinean de Cercetări Actuale, regiunea Cernăuţi, Ucraina, Aurica Bojescu.

Ea şi-a exprimat dorinţa ca Ucraina să se integreze în Uniunea Europeană, astfel încât şi atitudinea guvernanaţilor la adresa minorităţii româneşti să se schimbe.

"Nu dorim ca de la 1 septembrie 2023, termenul legislativ când intră în vigoare o altă lege a învăţământului care spune că începând cu clasa a V-a unele discipline treptat vor trece la predare în limba ucraineană. Considerăm că asta este o îngustare a dreptului de a învăţa în limba maternă şi o discriminare, pentru că alte etnii din Ucraina au acest drept de a învăţa în limba maternă, ca tătarii din Crimeea. Noi ne cerem dreptul să avem statutul de populaţie băştinaşă şi atunci poate am avea posibilitatea să folosim nişte momente din legea populaţiilor băştinaşe. Pentru asta e nevoie de o decizie politică", a afirmat Bojescu.

În lipsa unui sprijin, minoritatea română din Ucraina va fi asimilată, în opinia ei.

"Fără ajutorul României sau al Uniunii Europene nu vom putea rezista. Vor fi asimilări, pentru că nu toţi vor putea rezista la 1 septembrie să se opună să nu îndeplinească o lege", a mai spus secretarul Uniunii Regionale Comunitatea Românească din Ucraina.

La rândul ei, profesoara din cadrul Complexului instructiv-educativ Draniţa, regiunea Cernăuţi, Liliana Gudan, s-a arătat nemulţumită din cauza faptului că examenul de absolvire a ciclului liceal trebuie dat obligatoriu în limba ucraineană chiar şi de elevii cursurilor în limba română şi din cauza faptului că trebuie să respecte noua lege a învăţământului.

"De la 1 septembrie, voi fi nevoită ca în clasa a VI-a să duc etica în limba ucraineană. Ca profesor, mă doare. Ce nu s-ar întâmpla, nimic nu ne poate lua niciodată limba în care ne-am născut, limba în care am rostit primul cuvânt, în care ne educăm copiii, în care ne-au vorbit strămoşii noştri", a afirmat profesoara Liliana Gudan.

Ea a mai spus că în momentul de faţă satele şi şcolile româneşti din Ucraina se depopulează.

Directoarea Liceului Tereblecea, Leontina Panciuc, a menţionat că în raionul pe care-l reprezintă copiii merg în continuare cu semănatul, slujba în biserică se face în limba română, iar copiii învaţă şi în limba ucraineană.

"Manuale avem. Suntem dotaţi cu manuale. Statul ne-a dotat cu manuale. Însă ele sunt scumpe, pentru că traducerea costă faţă de manualele în limba ucraineană. (...) Dacă ne dotaţi cu manualele dvs, la noi nu sunt recunoscute. (...) Ne dorim cărţi de literatură", a menţionat Leontina Panciuc.

La rândul său, decana Facultăţii de ştiinţe umaniste din Cahul, Republica Moldova, Liliana Grosu, i-a încurajat pe tinerii liceeni să promoveze limba română.

"Suntem asaltaţi de rusisme. (...) Bucuraţi-vă că aveţi limba română şi libertatea de a nu fi constrânşi de nişte ideologii politice sau de un vecin care vrea să te ia în derâdere şi îţi spune ceva în rusă. Bucuraţi-vă că aveţi această libertate!", a îndemnat Liliana Grosu.

La masa rotundă a participat şi câştigătoarea locului I la Olimpiada naţională de limba română, Evelina Gudan.

"Când eram mică, voiam să transmit iubire tuturor şi cred că pe viitor voi transmite iubirea mea faţă de limba mea maternă, de limba mea română şi voi face ca toţi oamenii să cunoască cât de puţin din această limbă. Nu ştiu dacă voi fi profesor de limba română, dar vreau să fac ceva în lingvistică", a declarat Evelina Gudan.

La eveniment a participat şi consulul general al României la Cernăuţi, Ucraina, Irina-Loredana Stănculescu, care a încurajat parteneriatele între unităţile de învăţământ din România şi cele din Ucraina, în contextul actual geopolitic.

Evenimentele dedicate împlinirii a 140 de ani de la înfiinţarea Colegiului dobrogean "Spiru Haret" au început luni cu un atelier pe tema democraţiei.

Teatrul "Jean Bart" va găzdui joi, ora 18.00, Gala Premiilor de Excelenţă ale colegiului, organizată în parteneriat cu Consiliul Judeţean şi cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, premierea elevilor laureaţi la olimpiadele şi concursurile judeţene, regionale, naţionale precedând un program artistic al cărui invitat special este Horaţiu Mălăele.

Evenimentele se vor încheia vineri, la ora 18.00, în centrul oraşului Tulcea, cu un spectacol aniversar susţinut de ansambluri folclorice din judeţ, trupa de dans modern "The Titans" a şcolii de dans "Let's go Dance!", invitatul special al spectacolului fiind Alina Eremia.