Indivizi din Orhei și Fălești, trimiși la răcoare pentru exploatarea sexuală a două minor de 15 și 16 ani, dintr-un Centru de plasament. Ar fi pretins că le sunt iubite

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță condamnarea la 15 și 16 ani închisoare a doi bărbați, pentru exploatarea sexuală în 2018, în Chișinău, a două adolescente dintr-un Centru de plasament temporar a copiilor în situație de risc.

publicat de Vadim Ungureanu
joi, 4 iulie 2024, 11:32   409
minore

Inculpații au vârste de 27 și 30 de ani. Aceștia sunt originari din raioanele Orhei și Fălești, iar cu adolescentele au făcut cunoștință la Chișinău. Inculpatul mai în vârstă a făcut cunoștință cu adolescenta de 15 ani în vara lui 2018, știind că aceasta presta servicii sexuale, în baza anunțurilor pe o platformă de internet, după ce părăsise Centrul de plasament (în care a fost încadrată urmare a evadărilor de acasă și certurilor cu părinții). Peste câteva luni, aceasta i-a făcut cunoștință cu o altă adolescentă de 16 ani, venită din același Centru (orfană de mamă, cu tată decăzut din drepturi părintești ulterior), cu care al doilea inculpat pretindea și el că ar forma un cuplu, dar care și ea presta servicii sexuale clienților contra plată. Este de menționat faptul că ambele au avut încercări de-ași pune capăt zilelor, încă în perioada plasării lor temporare în Centrul de plasament.

Salvate de apelul fratelui din Portugalia al adolescentei orfane

Astfel, cei doi în baza relației de tip „loverboy” cu victimele au organizat închirierea altor apartamente, unde adolescentele locuiau și prestau servicii sexuale, contra 500-1000 lei per client. Banii, însă, în afara celor pentru întreținere le reveneau celor doi „iubiți” ai victimelor, care și-i însușeau; iar atunci când adolescentele refuzau să continue prestarea serviciilor sexuale, cei doi insistau că ar avea nevoie de bani pentru achitarea datoriilor acumulate.

Totuși, într-o situație similară de criză cauzată de determinarea adolescentelor de către inculpați la prestarea serviciilor sexuale, victima cu vârsta de 16 ani i-a scris fratelui care muncea în Portugalia. Acesta a înregistrat apelul cu sora și a sesizat autoritățile, care i-au reținut pe cei doi.

S-a căsătorit cu victima, în speranța împăcării și evitării pedepsei

După ce a luat cunoștință cu probele procurorilor PCCOCS, inculpatul cu vârsta de 30 ani s-a căsătorit cu victima pe care o exploatase la vârsta de 15 ani. Aceasta, însă, nu a constituit un motiv pentru aplicarea unei pedepse mai blânde de către instanța de judecată. Totuși, până la devenirea definitivă a sentinței, cei doi beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

În privința ambilor a fost aplicat arestul preventiv după reținerea acestora la finele lui 2018. Ambii inculpați în acea perioadă erau fără serviciu, iar primul din ei a mai fost condamnat anterior pentru huliganism (cu suspendarea executării pedepsei cu închisoarea), pentru furt la 3,4 ani închisoare, iar acum este vizat și într-un dosar pentru escrocherie. Durata examinării dosarului de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, ține de schimbarea a două complete de judecători, din motivul transferului unor judecători la alte instanțe.

(VIDEO) Bătaia de la Bălți: Curtea de Apel l-a eliberat pe socialistul Moroșan direct din sala de judecată

onsilierul local din partea PSRM, Maxim Moroșan a fost eliberat din sala de ședințe a Curții de Apel Bălți. Asta după ce, Judecătoria Bălți i-a dat lui Moroșan 30 de zile de arest preventiv. În fața sediului a fost organizat un protest. Oamenii au scandat „Libertate pentru Moroșan și Galagoț”. Cei doi au fost implicați în bătaia de la sfârșitul lunii trecute, scrie Nordinfo.MD.