Procurorul suspendat Dumitru Răileanu contra „agentul secret” Dorin Damir. De ce instanța a scos cauza de pe rol

Procurorul suspendat Dumitru Răileanu nu a avut o poziție activă în proces. Este constatarea instanței de fond care a scos de pe rol examinarea cererii lui Răileanu, care l-a acționat în judecată pe finul de cununie al lui Vlad Plahotniuc, Dorin Damir, după ce ultimul a declarat că îl consideră vinovat pe acuzator de „deconspirarea numelui său de agent secret”, scrie Anticorupție.MD.

publicat de Vadim Ungureanu
joi, 20 iunie 2024, 10:55   697
damir

În ședința de judecată din 18 iunie, reclamantul repetat nu s-a prezentat, legal citat prin aviz de recepție. Acesta a solicitat repetat amânarea examinării cauzei, însă instanța de judecată a respins cererea, ca fiind neîntemeiată.

„Conform jurisprudenței Curții Europene a Drepturilor Omului, participanții procesului de judecată, inițiind proceduri în justiție, urmează să-şi asume un rol activ exercitându-și cu diligență drepturile și obligațiile procedurale”, se arată în decizia judecătorului Octavian Dvornic.

Dumitru Raileanu a reprezentat partea acuzării în dosarul Direcţiei a 5-a, în care sunt învinuiţi fostul şef al IGP, Alexandru Pânzari, șeful suspendat al Inspectoratului de Poliție Bălți, Valeriu Cojocaru, şi finul lui Vladimir Plahotniuc, Dorin Damir.

Dorin Damir a fost reţinut pe 5 iulie 2021 de către Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate şi Cazuri Speciale (PCCOCS) în acelaşi timp cu șeful Inspectoratului de Poliție al municipiului Bălți, Valeriu Cojocaru, și un inspector din cadrul Poliției de Frontieră.

Procurorii susţin că Valeriu Cojocaru l-ar fi angajat fictiv pe Damir în calitate de agent sub acoperire, fiindu-i oferită o altă identitate. Dorin Damir s-ar fi folosit de cea de-a doua identitate la trecerea frontierei. Acuzatorii au intentat în acest caz un dosar penal pe cinci capete de acuzare: abuz în serviciu, delapidarea averii statului, trecerea ilegală a frontierei de stat, divulgarea secretului de stat și fals în acte publice.

La începutul luni august 2022 a fost  reținut și fostul șef al Inspectoratului General de Poliție, Aexandru Pînzari, învinuit în acelaşi dosar. Examinarea cauzei în instanţa de judecată a început în septembrie 2021.

Dorin Damir consideră că procurorul care a gestionat dosarul, Dumitru Raileanu, acum suspendat din funcţie fiind inculpat în dosarul Alexandr Stoianoglo, ar trebui să fie tras la răspundere penală. „A deconspirat numele meu de agent secret, fapt interzis de lege. Cine va mai accepta să se supună riscului şi să lucreze pentru stat dacă numele conspirativ i-a fost făcut public? Mai mult, am avut o deplasare în Ucraina cu paşaportul pe nume conspirativ, iar Raileanu a informat în scris serviciul de grăniceri că de fapt cel care a traversat frontiera cu numele de Dumitru Busuioc este Dorin Damir”, a comentat pentru Anticoruptie.md Dorin Damir.

În noiembrie 2021, jurnaliștii de la  Nord News au publicat o ordonanță semnată de Dumitru Raileanu, prin care s-a dispus filarea Maiei Sandu, în 2018. Motivul procurorului Dumitru Răileanu care a dispus efectuarea filajului asupra Maiei Sandu este că ea ar fi îndemnat cetățenii la dezordini în masă. „Maia Sandu îndeamnă pe rețelele de socializare cetățenii la dezordini în masă și la răsturnarea sau schimbarea prin violență a orânduirii constituționale”, se arată în motivarea deciziei procurorului care a dat undă verde urmăririi Maiei Sandu.

În martie 2022, Dumitru Raileanu a fost suspendat din funcția de procuror din cadrul PCCOCS. Atunci, acuzatorul a declarat că acţiunile întreprinse în privinţa sa sunt abuzive. 

Percheziții într-un dosar de corupere activă, pasivă și contrabandă, în care este vizată o companie de construcții

Mai multe percheziții au fost operate astăzi de ofițerii CNA și procurorii mun. Bălți într-un dosar pornit pe fapte de corupere pasivă, activă și contrabandă cu valută, în care sunt vizați funcționari ai Primăriei mun. Chișinău, o companie de construcții, angajați ai Inspecției Naționale de Supraveghere Tehnică și un avocat.

Bărbatul care a încercat să își omoare soția stropind-o cu acid a fost condamnat la 11 ani de închisoare

Bărbatul care a încercat să își omoare soția stropind-o cu acid a fost condamnat la 11 ani de închisoare. Instanța l-a obligat să achite și 1 600 000 lei în contul părții vătămate. Procurorii din cadrul Procuraturii municipiului Chișinău informează că au obținut o sentință de condamnare pentru bărbatul, care în februarie, curent, a încercat să își omoare soția stropind-o cu acid.

CSJ reia examinarea recursului în dosarul Șor

Curtea Supremă de Justiție a stabilit pentru data de 17 octombrie ședința la care urmează să fie examinată admisibilitatea recursului depus de avocații lui Ilan Șor, condamnat de Curtea de Apel Chișinău la 15 ani de pușcărie. Din completul de judecată face parte și magistratul Vladislav Gribincea. Informațiile au fost precizate pentru IPN de către reprezentanții Direcției monitorizare și relații cu publicul din cadrul Curții.