Ex-șeful Statului Major, Igor Gorgan, pus sub învinuire pentru trădare de patrie

Fostul șef al Marelui Stat Major al Armatei Naționale, Igor Gorgan, a fost pus sub învinuire în dosarul privind pretinse acțiuni de spionaj în interesul

publicat de Vadim Ungureanu
miercuri, 18 septembrie 2024, 17:04   478
IG

Potrivit PCCOCS, Igor Gorgan, a fost pus sub învinuire în dosarul privind pretinse acțiuni de spionaj în interesul Rusiei și se prezintă în fața autorităților atunci când este citat.

Cercetarea penală continuă, iar Gorgan beneficiază de prezumția nevinovăției până la o hotărâre judecătorească finală.

Amintim că  o ivestigație The Insider a dezvăluit că generalul Igor Gorgan ar fi chemat rușii să invadeze Republica Moldova. S-ar fi întâmplat după ce a fost demis din funcția de șef al Statului Major. Apelul a fost făcut prin intermediul unui agent rus, căruia Gorgan îi raporta despre dotările armatei, dar și relația cu Ucraina.

Igor Gorgan a ocupat funcția de șef al Marelui Stat Major în 2013, dar trei ani mai târziu a fost demis după un conflict cu ministrul Apărării de atunci Anatol Șalaru, care l-a acuzat de delapidări, cumetrism şi de partizanat politic. Gorgan a revenit la cârma instituției în 2019.

În iulie 2023, Gorgan a fost angajat la reprezentanța agenției ONU de la Chișinău, care se ocupă de problemele refugiaților ucraineni. După scandal, acesta a fost trimis în „concediu administrativ” până la finalizarea anchetei interne, pornite de UNHCR.

CSJ reia examinarea recursului în dosarul Șor

Curtea Supremă de Justiție a stabilit pentru data de 17 octombrie ședința la care urmează să fie examinată admisibilitatea recursului depus de avocații lui Ilan Șor, condamnat de Curtea de Apel Chișinău la 15 ani de pușcărie. Din completul de judecată face parte și magistratul Vladislav Gribincea. Informațiile au fost precizate pentru IPN de către reprezentanții Direcției monitorizare și relații cu publicul din cadrul Curții.