BREAKING NEWS

Cazul studentei hărțuită sexual de Oleg Melniciuc. Magistratul nu scapă de mustrare

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins recursul magistratului Oleg Melniciuc în care acesta solicita anularea sancțiunii disciplinare dispusă de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), în urma scandalului de hărțuire sexuală a unei studente. Dispozitivul hotărârii a fost pronunțat în data de 28 iunie, de completul format din judecătorii Stela Procopciuc, Ion Malanciuc și Diana Stănilă, scrie Anticorupție.MD.

publicat de Vadim Ungureanu
luni, 1 iulie 2024, 08:06   787
Melenciuc

În luna mai 2022, o elevă de la Colegiul Alexei Mateevici l-a învinuit pe magistrat de hărţuire sexuală. Melniciuc a respins acuzaţiile şi declara că este vorba de o răzbunare pusă la cale de persoane influente nemulţumite de decizia pe care a luat-o în privinţa lor.

Atunci, Victoria Bercu, directoarea Colegiului Alexei Mateevici, a confirmat pentru portalul Anticoruptie.md că incidentul a avut loc și că a depus o plângere la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pe acest caz.

„Este vorba de o elevă din anul trei repartizată la practică în oficiul Râşcani al Judecătoriei Chişinău, iar magistratul respectiv îi era conducător de practică din partea instituţiei. Eleva mi s-a plâns că magistratul i-a făcut avansuri cu caracter sexual şi nu i-a semnat raportul de practică. Eu mi-am făcut datoria şi am sesizat CSM”, a precizat directoarea.

Solicitat de reporterii portalului Anticoruptie.md, Oleg Melniciuc a confirmat că există o plângere în acest sens, dar a respins acuzaţiile.

„Este vorba de o răzbunare pentru o decizie luată de mine ca judecător, care nu a fost pe placul unor persoane foarte influente. Ele au organizat totul. Vor să se răzbune şi fabrică totul foarte profesionist. Eu am dat explicaţii şi la Comisia Judiciară. Sunt sigur că adevărul va ieşi la suprafaţă, nu a fost niciun fel de hărţuire”, a declarat Melniciuc.

Oleg Melniciuc este singurul magistrat condamnat, în prima instanţă, la 7 ani cu executare pentru îmbogăţire ilicită. Sentinţa de condamnare a lui Melniciuc a fost pronunţată de Judecătoria Anenii Noi, oficiul Varniţa, la 3 septembrie 2021, la patru ani după ce a fost pornit dosarul pentru îmbogăţire ilicită.

Examinarea dosarului a fost întreruptă pentru opt luni. Totul, după ce a fost solicitată efectuarea unei expertize economico-financiare care se va desfășura până în luna octombrie, atunci când este planificat ca părțile să revină în sala de judecată. De altă parte, continuă procesul în care Ministerul Justiției a contestat decizia primei instanțe care a dispus prejudicii morale de 500 de mii de lei într-un alt dosar în care a figurat magistratul, dar care nu a ajuns la o finalitate, deoarece faptele invocate de denunțător nu s-au adeverit.

CSM l-a demis pe judecătorul care obișnuia să practice jocurile de noroc

Magistratul Andrian Ciobanu, care a recunoscut în fața Comisiei Vetting că practică jocurile cu noroc, a fost eliberat din funcția de judecător la Curtea de Apel Bălți de către Consiliul Superior al Magistraturii în urma acceptării raportului Comisiei privind evaluarea externă a judecătorilor și a candidaților la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție (CSJ), scrie Anticorupție.MD.