Moldovean revenit din Nigeria, bolnav de malarie

Un moldovean, care a călătorit în Republica Federală Nigeria, s-a constatat, la finele lunii iunie, că este bolnav de malarie. Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), bărbatul nu a administrat tratamentul specific antimalaric, recomandat în asemenea cazuri. Specialiștii spun că este al treilea caz de import de malarie, înregistrat, de la începutul anului 2024, în Republica Moldova, scrie Realitatea.MD.

publicat de Vadim Ungureanu
miercuri, 3 iulie 2024, 10:17   39
malarie

Malaria este o boală transmisă de anumite specii de țânțari. Este una din cele mai răspândite boli infecțioase, iar actualmente, malaria se înregistrează în 84 de țări și teritorii.

„Boala debutează după o perioadă de incubaţie de la 8-10 zile la 3-6 săptămâni, în funcţie de forma clinică a malariei şi se manifestă prin febră, frisoane, dureri de cap, dureri musculare, greţuri şi vărsături. Diagnosticarea promptă a bolii favorizează ințierea rapidă a tratamentului specific. Până în prezent nu există un vaccin eficace împotriva malariei, dar boala poate fi prevenită”, spun medicii.

Potrivit specialiștilor, manifestările clinice caracteristice malariei pot apărea la o săptămână din momentul sosirii în ţara endemică şi până la doi ani după părăsirea acesteia. La apariția febrei după o călătorie în zonele endemice la malarie – solicitaţi asistenţa medicală și comunicați lucrătorului medical perioada, țara, regiunea unde ați călătorit.

În context, ANSP recomandă celor care intenționează să călătorească în zonele endemice pentru malarie să conștientizeze riscul de răspândire a bolii și să administreze tratament profilactic conform recomandărilor specialiștilor din sănătate.

O moldoveancă a ajuns la închisoare în Italia pentru că a lovit și amenințat cu furculița o bătrână

O îngrijitoare moldoveancă din Italia, în vârstă de 60 de ani, a fost condamnată la 3 ani și 2 luni de închisoare de către Tribunalul din Pesaro, Italia, după ce a fost găsită vinovată de maltratarea bătrânei pe care trebuia să o îngrijească. Ea a fost acuzată că a creat un mediu de viață stresant și nesigur pentru persoana în vârstă, inclusiv agresiuni fizice, informează Corriere Adriatico.

horosCOP - 5 iulie 2024: Leii vor trebui să își asume un rol direct și proactiv, ca un detectiv care preia conducerea într-o investigație complicată

Conjuncția planetară de astăzi aruncă o lumină misterioasă asupra tuturor semnelor zodiacale, punându-le la încercare intuiția și abilitățile de deducție. Fiecare semn va trebui să își ascuțe simțurile și să se pregătească pentru revelații neașteptate. Horoscopul zilei de 5 iulie 2024 dezvăluie indicii ascunse și adevăruri care așteaptă să fie descoperite.