(VIDEO) O sută de studenți din Bălți au spus ,,DA” referendumului

Tinerii trebuie încurajați să iasă la vot, mai ales că ultimele alegeri locale generale au demonstrat că încă nu toți au înțeles care este greutatea votului lor. Iată de ce, 100 de studenți din Bălți și-au unit forțele și au organizat un flashmob de susținere a referendumului din 20 octombrie.

publicat de Veronica Ciortan
joi, 17 octombrie 2024, 21:08   122
Bălți

(VIDEO) O sută de studenți din Bălți au spus ,,DA” referendumului

„Susțin cu tot sufletul integrarea în UE pentru că, odată cu ea, se deschid noi posibilități pentru tineri și toți cetățenii R. Moldova. Vom avea un nivel de viață la carre tindem”, declară Tudor Malai, conform surselor NordInfo.MD.

Potrivit Comisiei Electorală Centrală (CEC), în primul tur al alegerilor locale generale de anul trecut, au participat aproape 70 de mii de tineri cu vârsta cuprinsă între 18 și 25 de ani. În total, în această categorie de vârstă au fost înregistrate peste 268 de mii de persoane cu drept de vot, ceea ce a însemnat că doar 26 % s-au prezentat la urne în data de 5 noiembrie.

Acum, cifrele trebuie să fie altele, susțin tinerii din Bălți.

„Voi merge la vot ca orice tânăr pentru că viitorul contează. Noi suntem viitorul și trebuie să ieșim la vot. Pentru mine, Uniunea Europeană înseamnă parteneriat. Fiind student, am posibilitatea de a merge în mobilități academice, fnanțate de UE. Totodată, înseamnă progres economic, politic”, zice Andreea Todirean.

„Am decis să organizăm această acțiune pentru că, în primul rând, suntem o instituție care beneficiază constant de sprijinul și susținerea Uniunii Europene, prin proiectele de dezvoltare, prin proiectele Erasmus prin care studenții noștri pot merge la studii în UE pentru un semestru sau două”, susține managerul Centruli de resurse pentru studenți și ghidare în carieră USARB, Victor Grigor.

Activitatea a fost urmărită și de ex-ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al R. Moldova, Nicu Popescu, aflat într-o vizită la Bălți.

„Moldova a ratat foarte multe șanse în ultimii 30 de ani, în domeniul politic, economic, integrării europene. Nu mai putem rata această șansă. Referendumul nu are turul doi. Duminică trebuie să ieșim la vot, să facem acest pas ferm, să aducem Moldova în Uniunea Europeană”, menționează Nicu Popescu, ex-ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al RM.

Pentru ca referendumul din 20 octombrie să fie validat, la el trebuie să participe aproximativ 940 de mii de votanți din cele 2,7 milioane de cetățenii cu drept de vot.