Sentință implacabilă pentru miliardara Truong My Lan, după ce a fost condamnată la moarte pentru frauda „istorică” din Vietnam

Un tribunal din Vietnam a condamnat-o joi pe miliardara Truong My Lan la închisoare pe viață pentru acuzații de fraudă financiară, după ce în aprilie a primit o pedeapsă cu moartea într-un alt proces, transmite Reuters.

publicat de Veronica Ciortan
joi, 17 octombrie 2024, 20:57   170
Vietnam

Lan, președintele dezvoltatorului imobiliar Van Thinh Phat Holdings Group, a fost găsită vinovată de obținere de proprietăți prin fraudă, spălare de bani și transferuri ilegale de bani transfrontaliere, potrivit ziarului de stat Tuoi Tre, citat de agenția de știri.

Lan se numără printre directorii de întreprinderi și funcționari publici de rang înalt închiși în cadrul campaniei anticorupție de ani de zile a țării conduse de comuniști, cunoscută sub numele de „Furnalul aprins”.

Companiile lui Lan au fost acuzate că au strâns ilegal peste 30 de trilioane de dong (1,2 miliarde de dolari) din emiterea de obligațiuni pentru investitori, potrivit unui comunicat al poliției publicat înaintea procesului.

Lan a fost, de asemenea, acuzată că a transferat ilegal 4,5 miliarde de dolari în și din Vietnam și că a spălat 445 de trilioane de dong (18,1 miliarde de dolari), se mai arată în comunicat.

Judecătorii au spus că Lan a recunoscut multe dintre infracțiunile ei, dar a respins acuzațiile că ea a direcționat emiterea de obligațiuni, a relatat Tuoi Tre.

Instanța a stabilit că Lan a fost „creierul operațiunii, comițând infracțiuni cu scheme sofisticate de mai multe ori, cauzând consecințe deosebit de mari”, notează publicația vietnameză The Investor.

„Să mă aflu astăzi aici este un preț prea scump pentru mine să-l plătesc. Consider că acesta este destinul meu și un accident în cariera mea”, a declarat Lan în urmă cu o săptămână în fața instanței, potrivit publicației VnExpress.

„Pentru tot restul vieții mele, nu voi uita niciodată că acțiunile mele au afectat zeci de mii de familii”, a adăugat ea, făcând apel la clemență din partea judecătorilor și procurorilor.

Ea a susținut că nu a intenționat niciodată să comită fraudă sau deturnare de fonduri, subliniind că familia sa și-a construit reputația în afaceri de-a lungul a sute de ani fără să încalce legea.

Reuters nu a putut contacta imediat avocații ei pentru comentarii.

În aprilie, Lan a fost condamnată la moarte într-un proces separat, după ce a fost găsită vinovată de delapidare, luare de mită și încălcări ale legislației bancare într-o fraudă financiară de 304 de trilioane de dong, cea mai mare înregistrată în țară.

Arestarea ei în 2022 a declanșat o cursă pentru salvarea uneia dintre cele mai mari bănci private din țară în funcție de depozite, Saigon Joint Stock Commercial Bank (SCB), care se afla în centrul fraudei și care era deținută în mare parte de Lan prin mandatarii săi.

Documentele analizate de Reuters au arătat că banca centrală a Vietnamului a injectat 24 de miliarde de dolari în „împrumuturi speciale” în SCB, în cadrul unei operațiuni de salvare „fără precedent”.

Sursa: hotnews.ro

(VIDEO) Un american riscă 5 ani de închisoare după ce și-a abandonat câinele în timpul uraganului Milton

Giovanny Aldama Garcia, un american în vârstă de 23 de ani din Ruskin, Florida, a fost acuzat de cruzime agravată împotriva animalelor, după ce și-a legat și abandonat câinele înainte de sosirea uraganului Milton. Tânărul riscă până la cinci ani de închisoare, după ce imaginile cu câinele său salvat de polițiști au devenit virale pe rețelele de socializare, relatează Sky News.