Cetățean străin, cercetat de CNA într-un dosar de contrabandă, condamnat la închisoare cu suspendare și confiscarea în beneficiul statului a 400.000 de euro

Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a pronunțat sentința în cauza penală deferită justiției de către Procuratura Anticorupție, ce vizează acțiunile unui cetățean străin, învinuit de comiterea infracțiunii de contrabandă. Cauza penală a fost pornită în martie 2023, de către Centrul Național Anticorupție în baza autosesizării și a fost expediată în instanța de judecată în decembrie 2023 de către Procuratura Anticorupție.

publicat de Anatol Chirilov
luni, 25 martie 2024, 16:57   73
CNA

Potrivit probelor administrate, în perioada ianuarie-martie 2023, inculpatul a introdus în Republica Moldova din Republica Turcia mijloace financiare în sumă de 84.386.000 hrivne ucrainești (UAH), echivalentul a peste 2 milioane Euro, care ulterior au fost scoase prin contrabandă și introduse pe teritoriul Ucrainei. Totodată, la 06 mai 2023, în circumstanțe identice, acesta urma să scoată prin contrabandă hrivne ucrainești în proporții deosebit de mari din Republica Moldova, dar fapta infracțională nu a fost realizată, fiind reținut de către angajații CNA și ridicate mijloace bănești de la acesta.

Urmărirea penală a durat 9 luni iar judecarea  cauzei 3 luni, persoana recunoscându-și integral vina în comiterea faptelor incriminate și fiind încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției.

Astfel, prin sentința din 20 martie 2024, instanța a acceptat acordul de recunoaștere a vinovăției  încheiat între învinuit și procuror, acesta fiind recunoscut vinovat de comiterea infracțiunilor incriminate, stabilindu-i o pedeapsă sub formă de închisoare pe un termen de 4 ani și 2 luni, cu suspendarea condiționată a pedepsei închisorii pe o perioadă de probațiune de 4 ani.

Mijloacele bănești depistate şi ridicate în cadrul percheziției și puse sub sechestru cu suportul Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) a CNA, în valută străină în număr de 16.595.000 UAH, aproximativ 400.000 de euro, au fost confiscate în beneficiul statului.

Sentința poate fi contestată cu apel la Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile.

Notă: Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.

CNA va avea mai multe competențe

Un proiect de lege ce prevede îmbunătățirea cadrului normativ ce vizează activitatea Centrului Național Anticorupție (CNA) a fost votat în a doua lectură de 57 de deputați.

În două zile, s-a pricopsit cu aproape 1 milion de lei. Un alt membru al grupării specializate în escrocherii cu „accidente rutiere” condamnat la 7 ani de închisoare

Procuratura municipiului Chișinău anunță că printr-o sentință, recent pronunțată de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, un tânăr în vârstă de 25 de ani, originar din Ucraina, a fost recunoscut vinovat pentru comiterea infracțiunii de escrocherie, cu cauzarea de daune în proporții considerabile, fiindu-i stabilită pedeapsa cu închisoare pe un termen de 7 ani, cu amendă în mărime de 2 500 unități convenționale, echivalentul a 125 000 lei.

Cauza penală în privința Evgheniei Guțul și a unei secretare din cadrul Oficiului Central al fostului Partid Politic „Șor” trimisă în instanța de judecată

Procuratura Anticorupție a finalizat urmărirea penală și a expediat în instanța de judecată pentru examinare în fond, cauza penală de învinuire a Evgheniei Guțul și a unei secretare din cadrul Oficiului Central al fostului Partid Politic „Șor”, fiindu-le incriminată săvârșirea a două capete de acuzare de acceptarea cu bună ştiinţă a finanţării concurentului electoral din partea unui grup criminal organizat, în formă prelungită, în calitate de complice.