Noi informații despre românul împușcat în cap de polițiștii bulgari. Fiul său, care suferă de autism, reținut în Bulgaria

Un român de 49 de ani a fost împușcat de polițiștii bulgari de frontieră după ce a încercat să traverseze ilegal Dunărea pentru a fura lemne. Incidentul s-a petrecut pe ostrovul Srednyak, iar bărbatul se află acum în stare gravă la spital. Fiul său de 20 de ani a fost reținut de autoritățile bulgare.

publicat de Veronica Ciortan
sâmbătă, 5 octombrie 2024, 19:41   15
Bulgaria

Incidentul grav a avut loc pe ostrovul Srednyak, situat aproape de localitatea Ciuperceni din Teleorman, localitate aflată la circa 4 km de graniță. Bărbatul de 49 de ani din Teleorman a încercat să traverseze ilegal Dunărea pentru a fura lemne. Acesta era însoțit de fiul său de 20 de ani, bolnav de autism.

Potrivit autorităților, incidentul a avut loc joi seara, în jurul orei 19:30. Cei doi români au folosit o căruță pentru a traversa Dunărea, având intenția de a aduna lemne de foc. Au mers prin locuri în care apa Dunării este foarte mică. Bărbații au fost surprinși de o patrulă a poliției de frontieră din țara vecină. Polițiștii bulgari de frontieră au deschis focul de avertisment, iar atunci când bărbatul a încercat să fugă, acesta a fost împușcat în cap.

Autoritățile din țara vecină susțin că bărbatul i-a atacat.

„Întrucât unul dintre bărbați era rănit, polițiștii de frontiera împreună cu ISU Teleorman s-au deplasat cu o ambarcațiune pe ostrovul bulgăresc. Aceștia l-au preluat și transportat pe malul romanesc de unde a fost luat de o ambulantă”, a precizat Stan Raluca, purtătorul de cuvânt al ITPF Giurgiu

Bărbatul rănit a fost transportat de urgență la spital, fiind inițial dus la Spitalul Județean din Alexandria. Din cauza gravității rănilor, a fost transferat ulterior la Spitalul Universitar din București, unde a suferit o intervenție chirurgicală. Starea sa este critică, fiind internat la secția de terapie intensivă, relatează Știrile Protv.

Fiul său, care a fost martor al incidentului, a fost reținut de polițiștii bulgari și este investigat pentru trecerea ilegală a frontierei. Cei doi riscă închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau o amendă.

Bărbatul creștea singur 5 copii

Autoritățile bulgare susțin că intervenția a fost necesară din cauza comportamentului violent al bărbatului împușcat, în timp ce familia acestuia consideră că nu a existat o somație adecvată înainte de deschiderea focului.

Potrivit Observator News , bărbatul împușcat de polițiștii de frontieră bulgari creștea singur cinci copii, după ce soția sa a decedat din cauza leucemiei. Acesta, nu era la prima tentativă de a lua lemne de pe insula Srednyak, iar în seara incidentului, era însoțit de fiul său cel mare, în vârstă de 19 ani, care are autism. Rudele sale susțin că nu ar fi știut că a trecut granița.

El se mai ducea acolo pentru lemne de foc. Au mai fost de genul acesta cazuri, care au trecut români acolo, i-au prins, le-au dat o amendă de 50 de euro şi le-a dat drumul pe loc", a declarat fratele victimei, potrivit sursei citate.

Autoritățile române și bulgare continuă cercetările în acest caz.

adevărul.ro

Pe urmele partizanilor anticomuniști conduși de Teodor Șușman: traseul istoric unic în România, prin locuri unde s-a murit cu arma în mână

Un traseu turistic și istoric unic în România a fost amenajat în Munții Apuseni, în zona Mărgău - Răchițele, pe teritoriul județului Cluj. Calea Partizanilor este un traseu memorial-tematic, care duce călătorul prin locurile în care s-au ascuns și au luptat mai bine de 10 ani partizanii conduși de Teodor Șușman.

Şeful securităţii de la centrala nucleară Zaporojie, ucis într-un atentat cu maşină - capcană. Era considerat colaborator al forţelor ruse, implicat în acţiuni represive împotriva ucrainenilor

Explozia unei maşini în oraşul ocupat Enerhodar l-a ucis pe Andrei Korotkii, „şeful securităţii” la Centrala Nucleară (NPP) Zaporojie, a anunţat Kiev Post , citând informaţii publicate pe contul oficial de telegram de Serviciul de Informaţii Militare al Ucrainei.