Curtea de Apel pune punct scandalului dintre Primărie și Ministerul Educației

Curtea de Apel Chișinău a respins recursul primarului municipiului Chișinău, Ion Ceban, care a cerut anularea ordinului de demitere a șefului Direcției Educație, Andrei Pavaloi. Decizia, care este una irevocabilă, a fost pronunțată în data de 13 iunie, dar a fost publicată pe portalul instanțelor de judecată 12 zile mai târziu. Pe rolul instanței de fond se află însă cauza Pavaloi vs Ministerul Educației, care este la etapa de examinare, scrie Anticorupție.MD.

publicat de Vadim Ungureanu
miercuri, 26 iunie 2024, 09:13   297
CA

În luna ianuarie curent, Andrei Pavaloi  a fost demis de Ministerul Educației din funcția de șef de direcție. În timp ce Pavaloi declară că a fost angajat în baza unui concurs, Ministerul Educației explică faptul că acesta ar fi obținut funcția prin promovarea de către primarul Ion Ceban, iar conform modificărilor la Codul Educației nu-și mai poate păstra fotoliul.

Pe 4 martie 2024, primarul Ion Ceban a depus acțiunea în contencios administrativ împotriva Ministerului Educației și Cercetării, prin care a solicitat anularea ordinului de demitere a lui Andrei Pavaloi.

Prin încheierea Judecătoriei Chișinău, sediul Rîșcani, din 5 aprilie 2024, acțiunea a fost declarată inadmisibilă. Patru zile mai târziu soluția instanței de fond a fost contestată. Cererea de apel însă a fost respinsă repetat.

Conform unui amendament propus de deputații PAS și aprobat de Parlament în 2023, șefii direcțiilor de învățământ care nu au fost numiți în funcție conform Codului Educației, vor fi demiși. Sub „bătaia” noilor prevederi s-au pomenit 25 de șefi de direcție din totalul de 35.  

Mișcarea Alternativa Națională (MAN), condusă de primarul Ion Ceban, a sesizat Curtea Constituțională, solicitând opinia privind modificările  Codului Educației, pe care le consideră abuzive.

Percheziții într-un dosar de corupere activă, pasivă și contrabandă, în care este vizată o companie de construcții

Mai multe percheziții au fost operate astăzi de ofițerii CNA și procurorii mun. Bălți într-un dosar pornit pe fapte de corupere pasivă, activă și contrabandă cu valută, în care sunt vizați funcționari ai Primăriei mun. Chișinău, o companie de construcții, angajați ai Inspecției Naționale de Supraveghere Tehnică și un avocat.

Bărbatul care a încercat să își omoare soția stropind-o cu acid a fost condamnat la 11 ani de închisoare

Bărbatul care a încercat să își omoare soția stropind-o cu acid a fost condamnat la 11 ani de închisoare. Instanța l-a obligat să achite și 1 600 000 lei în contul părții vătămate. Procurorii din cadrul Procuraturii municipiului Chișinău informează că au obținut o sentință de condamnare pentru bărbatul, care în februarie, curent, a încercat să își omoare soția stropind-o cu acid.

CSJ reia examinarea recursului în dosarul Șor

Curtea Supremă de Justiție a stabilit pentru data de 17 octombrie ședința la care urmează să fie examinată admisibilitatea recursului depus de avocații lui Ilan Șor, condamnat de Curtea de Apel Chișinău la 15 ani de pușcărie. Din completul de judecată face parte și magistratul Vladislav Gribincea. Informațiile au fost precizate pentru IPN de către reprezentanții Direcției monitorizare și relații cu publicul din cadrul Curții.