Situația pe frontul din Ucraina. Armata rusă a înconjurat aproape complet forțele ucrainene la Vugledar. Apărarea altor orașe din Donbas este, de asemenea, în criză

În regiunea Donețk, Forțele Armate Ruse au înconjurat aproape orașul Vugledar și avansează pe flancuri. Situația din așezare este critică, susține pe canalul său de Telegram comandantul militar ucrainean și bloggerul militar Bohdan Miroshnikov , citat de focus.ua.

publicat de Veronica Ciortan
sâmbătă, 28 septembrie 2024, 20:33   203
ua

Orașul este aproape înconjurat; ultimii apărători ucraineni pot încă - și ar trebui - să-l părăsească pe singurul drum deschis, dar nu mai pot primi provizii complete).

Trupele ruse s-au apropiat de Ugledar dinspre nord-est și au reușit să pătrundă în zona clădirilor înalte de la periferia acestuia. Situația din oraș în sine nu este clară (la fel cum nu este clar numărul real de apărători mai sunt în el). Dar în jurul lui se dezvoltă o situație amenințătoare pentru forțele ucrainene.

Rușii se apropie de oraș dinspre vest - din partea Precistovka pe care au cucerit-o recent -lăsând rămășițele garnizoanei fără provizii.

Singurul drum din zonă (Ugledar - Bogoiavlenka), la care Forțele Armate Ucrainene păstrează accesul, este atacat continuu de drone și artilerie .

Principalele forțe ucrainene s-au deplasat deja destul de departe de oraș - ocupă poziții la vest de mina Iujnodobasskaia-3 cucerită de ruși și în zona Novukrainka.

Probabil, garnizoana din Vugledar, dacă decide să părăsească orașul, va trebui acum să-și croiască drum spre nord-vest.

Experții militari ucraineni îndeamnă comandamentul Forțelor Armate ucrainene să nu amâne decizia de evacuare a garnizoanei. Cu toate acestea, deocamdată, dintr-un motiv necunoscut, a decis schimbarea conducerii brigăzii 72 mecanizate, care apără Vugledar de aproape trei ani.

Bohdan Miroshnikov a adăugat că dacă Forțele de Apărare ucrainene reușesc să rămână în oraș sau să împiedice încercuirea va fi un adevărat miracol.

Selidovo - Kurahovo

O criză se pregătește și în spatele grupului Vugledar. Trupele ruse nu au luat cu asalt marele oraș Selidovo, ci l-au ocolit dinspre sud. Forțele armate ruse au cucerit satul Ukrainsk și acum luptă pentru satele învecinate Gorniak și Tsukurino, scrie publicația rusă independentă Meduza.io.

În cazul unei străpungeri reușite în acest sector, forțele ruse ar putea ajunge la capătul vestic al lacului de acumulare Kurahovski și ar putea amenința orașul Kurahovo, baza principală din spate a întregului sector sudic al frontului Donbas. În același timp, un alt grup se apropiase deja de capătul de est al lacului de acumulare.

Pokrovsk

După o pauză operațională de câteva săptămâni, rușii și-au reluat ofensiva asupra Pokrovsk și a orașelor sale satelite. După ce au cucerit Novogrodovka și cea mai mare parte din Grodovka, trupele ruse încearcă să ocupe satele și orașele dintre ele.

Unități avansate ale Forțelor Armate Ruse au fost depistate în Nikolaevka. În spatele acestui sat încep periferia Pokrovsk și Mirnograd.

Torețk

Trupele ruse continuă să avanseze încet în centrul orașului Torețk, unde au loc lupte pentru un bloc cu mai multe etaje.

Apărarea relativ reușită a forțelor armate ucrainene din centru poate fi zadarnică: trupele ruse au pătruns spre Torețk dinspre vest, din orășelul New York. Este posibil ca apărarea Torețk să nu poată rezista unui atac din altă direcție.

Kupiansk

Forțele armate ruse aproape că au atins obiectivul principal al ofensivei lor de o lună în apropiere de Kupiansk. Unitățile avansate se află la doi-trei kilometri de râul Oskol și de punctele sale de trecere, precum și de drumul care merge de-a lungul malului estic al râului Oskol și leagă gruparea ucraineană la est și la sud de Kupiansk.

Dacă rușii vor ajunge la Oskol, situația cu proviziile pentru ucraineni se va complica, dar nu se va întâmpla o catastrofă: vor avea timp și energie să organizeze apărarea nu a unuia, ci a mai multor capete de pod împrăștiate pe malul estic (unul lângă Kupiansk, celălalt lângă Borova). Acest lucru se datorează probabil lipsei de atenție sporită a comandamentului Forțelor Armate Ucrainene față de acest sector. Trupele ruse încearcă să avanseze mai spre sud - în zona Makeevka și Nevski - dar acolo sunt încă foarte departe de Oskol.

Regiunea Volciansk și Kursk

După multe luni de lupte, Forțele Armate ucrainene au eliminat o unitate a Forțelor Armate Ruse din complexul de clădiri al Uzinei de agregate Volcianski. Acest lucru ar putea facilita aprovizionarea forțelor ucrainene în centrul orașului, pe malul de nord al râului Volcia - uzina este situată chiar lângă punctele de trecere pe care ucrainenii le folosesc pentru aprovizionare.

Cu toate acestea, eliberarea completă a Volcianskului în viitorul apropiat este puțin probabilă, chiar dacă Kiev continuă să mențină forțe mari în oraș.

O puternică grupare ucraineană continuă să acționeze în regiunea Kursk. Cu toate acestea, în timp ce AFU a reușit să oprească ofensiva rusă asupra Suja dinspre vest, operațiunile ofensive stagnează: brigăzile ucrainene care au pătruns peste graniță în septembrie pentru a ajunge în centrul districtului Glușkovo nu au putut avansa în ultimele săptămâni în apropierea satului Veseloie, unde forțele ruse au creat o apărare stabilă.


adevărul.ro

Mamă şi fiu, cercetaţi pentru tentativă de omor după ce au lovit un bărbat până l-au lăsat inconștient pentru că „deranja tomberoanele de gunoi”

Un bărbat de 42 de ani a fost arestat preventiv pentru tentativă de omor, iar mama sa este cercetată în libertate după ce au lovit și lăsat inconștient un alt bărbat pe o stradă din Sectorul 5. El a fost dus la spital după ce o martoră a incidentului a sunat la 112, având o fractură craniană şi mai multe plăgi.