OPINIE // Eugen Luchianiuc:Și, totuși, cât de impertinentă și penală e Ala Nemerenco

Ala nemerenco are atâta impertinență ca nu te mai miră când postează ceva sau deschide gura despre medicină. Să scrii un comunicat de presă atât de incompetent fiind ministru al sănătății trebuie să fii chiar analfabet. Ea nu cunoaște că în medicină (chipurile este ministru al sănătății și ar trebui să știe), dacă prestezi servicii medicale trebuie să ai acte în regulă: licență, autorizație etc.. Cel puțin despre aceasta scrie pe blogul său bloggerul Eugen Luchianiuc.

publicat de Vadim Ungureanu
miercuri, 26 iunie 2024, 09:58   528
Luchianiuc

Anume aceste documente reglementează activitatea unei insituții medicale. Ministerul Sănătății reglementează specializarea: chirurgie, terapie, obstetrică etc. ANSP reglementează condițiile sanitare de corespundere a clinicii, Agenția medicamentului și Dispozitivelor medicale reglementează activitatea farmaceutică a instituției medicale, Agenția de transplant, în cazul clinicii Alternativa Penală, reglementează activitatea reproducerii asistate medicale (FIV și toate serviciile).

Nu poți presta servicii farmaceutice fără licență activității farmaceutice.

Dar iată, dacă rânza ministrei dorește, fără autorizație de la Agenția de Transplant, poți presta servicii de FIV (și nu contează că Alternativă Penală a anunțat despre lansarea de prestare a serviciului de reproducere asistată medicala (FIV) din februarie 2023 după ce a intrat în vigoare modificările Legii 138/2012 din 01.01.2023.). Iată ei au certificat de acreditare din iulie 2023, Regulamentul instituției conform Ordinului Ministerului Sănătății precum și autorizația sanitară de la ANSP au apărut în august 2023, dar Autorizația de la Agenția de transplant nu este, au omis-o, dar legea modificată a intrat în vigoare.

Modificările acestei legi au mai fost 01.01.2017, 25.06.2017, 24.05.18, 01.07.22 în toate modificările Legii date 138/2012 este stipulat în Capit III, art 9, punctul (10)-în domeniul reproducerii umane asistate medical se interzice:
litera e) prestarea serviciilor de reproducere umană în lipsa autorizațiilor/licențelor necesare.

Ultima modificare acestei legi care a intrat în vigoare 01.01.2023 a pus punct posibilităților de a specula ce fel de autorizații/licenței trebuie sa fie pentru activitatea de reproducerea asistată medical. Astfel Capitolul III Reproducerea Asistată Medical și Modalitățile de Folosire a Tehnologiilor de Reproducere Asistată Medical, articolul 9 punctul (3) Serviciile de reproducere asistată medical pot fi acordate de către prestatorii de servicii medicale publici și/sau privați acreditați și autorizați în conformitate cu legislația; punctul (13) În domeniul reproducerii asistate medical sunt interzise: litera f) prestarea serviciilor de reproducere asistată medical în lipsa unei autorizații sanitare de funcționare eliberate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică și în lipsa autorizației eliberate de Ministerul Sănătății la propunerea Agenției de Transplant.

Agenția de transplant a confirmat că clinică Alternativă nu deține autorizația necesară:


Această autorizație, conform legislației e obligată să o dețină, altfel încalcă Legea 138/2012 modificată 01.01.23 și clinică este obligată să-și sisteze activitatea de reproducere asistată medicală. Mai corect spus nu avea dreptul sa presteze astfel tip de serviciu de la lansarea clinicii februarie 2023. Așa spune legea.

Orice clinică ce prestează servicii medicale trebuie să dețină acte normative ce reglementează orice tip de activitate și atât!

În caz dacă actele date: autorizație, licență etc nu au fost anulate sau nu au expirat nu poți obține aceleași acte. Spre exemplu eu dețin permis de conducere de model din anul 2003, un astfel de act nu are termen valabilitate. Dacă nu a apărut un alt act normativ care anulează acest tip de document, el rămâne valabil pe toată viața. Cei care dețin permise de conducere din anii 2010… cu termen de valabilitate sunt obligati să-si reînnoiască permisul de conducere, deoarece a intrat în vigoare act normativ de reînnoire a documentului dat din 2010. Dacă nu te conformezi, ai amendă usturătoare.

Așa e în orice domeniu: medicina, juridic, tehnic, constructii (SNIP) etc… Dacă nu este anulat – continuă activitatea conform documentul vechi până la expirarea sau anularea lui cu un act normativ. Clinică Alternativă nu are astfel de autorizație nici până 31.12.22 și nici dupa 01.01.23 de la Agenția de Transplant, confirmat chiar de Agenție.

ala nemerenco e incompetentă, e problema ei, dar dacă dorește să prostească lumea și oamenii o cred, e problema oamenilor. Una este cert un așa Ministru al Sănătăți incompetent și analfabet Republica Moldova nu a avut de la independența încoace. E jalnică medicina noastră dacă la cârma instituției de politici în medicină stă o astfel de persoană care nu respectă legea și consideră Ministerul Sănătății o parte a moșiei ei dacă își permite un astfel de comunicat de a susține și încuraja dezmățul prestatorului de serviciu medical.

horosCOP - 28 septembrie 2024: Racii sunt acum în centrul unei investigații complexe, cu toate gândurile și atenția îndreptate spre carieră

Conjuncția planetară de astăzi aruncă o lumină misterioasă asupra destinelor noastre, punându-ne la încercare intuiția și capacitatea de deducție. Fiecare semn zodiacal va trebui să navigheze prin ape tulburi, unde arhetipurile astrologice se confruntă cu provocări neașteptate. Ce secrete vor dezvălui horoscoapele de astăzi? Descoperiți indiciile ascunse în stele și aflați cum să vă protejați de comploturile universului.

Inovația în educație: Parteneriatul dintre Colegiul „Alexei Mateevici” și Shape Robotics revoluționează procesul de învățare

Educația trece printr-o transformare profundă în era tehnologiei avansate, iar Colegiul „Alexei Mateevici” din Chișinău, împreună cu Shape Robotics, își propun să devină un jucător activ în acest proces de schimbare. Recentul parteneriat semnat între cele două entități vizează integrarea celor mai noi soluții tehnologice în sălile de clasă, cu scopul de a transforma semnificativ modul în care elevii învață și se pregătesc pentru viitor.