„Nici usturoi nu au mâncat și nici gura nu le pute”. Cum jurnaliștii de la TV8 au „născut” un #fakenews pe care nu s-au obosit „să-l ucidă chiar din fașă”

Site-ul TV8 a publicat astăzi o știre falsă, cu referire la consilierul PSRM, Maxim Moroșan, despre care scrie că ar fi fost reținut ieri la Bălți într-un dosar pentru trafic de droguri, dar după ce și-au dat seama că a fost un „fake news”, pur și simplu au șters știrea de pe site fără ca să-și recunoască greșeala și au înlocuit-o cu alta.

publicat de Vadim Ungureanu
vineri, 26 iulie 2024, 15:03   885
TV8

„Oamenii legii au anunțat astăzi că au destructurat o schemă de trafic de droguri în Bălți, iar liderul grupului infracțional este membru al unei organizații obștești, conduse de președintele un ei organizații teritoriale de partid și consilier al unei administrații publice locale. Potrivit surselor TV8, ar fi vorba de consilierul municipal din partea PSRM, Maxim Moroșan, care recent a fost eliberat din detenție, după ce a fost implicat într-o bătaie la Bălți”, a scris TV8 în știrea falsă pe care ulterior a șters-o de pe site.

captură TV8

Maxim Moroșan a publicat în stories pe pagina sa de Instagram mai multe mesaje prin care dezminte informația pe surse livrată de TV8, dar și anunță despre faptul că acesta se află în Turcia.

captură Instagram


„Ulterior, cei de la TV8 au modificat știrea și au scris tot cu referire la surse,  că de fapt este vorba despre detalii noi, dar și că liderul grupului infracțional, reținut drogat la volan, ar fi membrul Asociației Obștești „Sunt bălțean”, condusă de Maxim Moroșan”.

captură TV8

Inițial, PulsMedia.MD a scris cu referire la surse apropiate anchetei, credibile și verificate în timp, dar care au solicitat ăs le fie păstrat anonimatul  că unul dintre cei cinci reținuți ar fi Dumitru Șumilov, în vârstă de 42 de ani. Șumilov este membru al Organziației Obștești „Eu sunt bălțean”, care este condusă de către Maxim Moroșan, liderul organizației teritoriale Bălți a Partidului Socialiștilor din R.Moldova, dar și consilier în Consiliul municipal Bălți, din partea aceleiași formațiuni politice.

(FOTO) SURSE: Unul dintre traficanții de droguri, reținuți la Bălți - donator al PSRM și amic cu socialistul bătăuș Moroșan

Sursele noastre menționează că între Moroșan și Șumilov există legată o strânsă relație de prietenie,  Șumilov, care ar fi manager la o stație PECO, figurează în calitate de donator în raportul privind finanțarea campaniei electorale pentru alegerile locale generale din 5 Noiembrie 2023 depus de PSRM la CEC.

Solicitat de către jurnaliștiide la NordInfo.MD, consilierul municipal Maxim Moroșan a venit cu o reacție și declară că informațiile apărute în presă nu sunt veridice:

„Constat că a început campania electorală sau mai bine zis, o campanie deliberată de discreditare a imaginii mele și a imaginii Partidului Socialist.

Astăzi, mai multe instituții de presă controlate și subordonate direct „oamenilor buni” și altor „oameni buni” similari din mediul lor, au publicat informații precum că un grup de persoane din municipiul Bălți a fost reținut de oamenii legii, fiind suspectați de implicare în trafic de droguri.

Astfel, în mod intenționat, acești jurnaliști „cinstiți și corecți” încearcă să asocieze persoanele reținute cu mine și cu Partidul Socialiștilor din Republica Moldova.

Scopul lor este doar de a discredita imaginea noastră și de a induce în eroare cetățenii Republicii Moldova. Toate informațiile prezentate în aceste știri nu sunt adevărate. Voi putea oferi informații mai detaliate la întoarcerea mea în țară”, scrie sursa citată.

Amintim că anterior, Mariana Rață, în cadrul unei emisiuni s-a plâns ministrului Afacerilor Interne, Adrian Efros, pe faptul „că se fac scurgeri de informații pe canalele de Telegram, la unele instituții media, „nu dintre cele mai oneste și corecte, chiar unele destul de obscure și este ciudat când media tradițională, cu acoperire națională, onestă, care se știe cine sunt acești oameni care fac parte din media”.â

Mariana Rață care este prezentată ca jurnalistă de investigație și cu funcție administrativă în cadrul TV8,  în cadrul unei emisiuni la Vocea Basarabiei susținea că: Nu poți să minți, asta nu se permite și nu poate fi acoperită cu dreptul la libera exprimare, nu poți să defăimezi, asta iarăși nu poate fi acoperită cu dreptul la exprimare”.

(VIDEO) O sută de studenți din Bălți au spus ,,DA” referendumului

Tinerii trebuie încurajați să iasă la vot, mai ales că ultimele alegeri locale generale au demonstrat că încă nu toți au înțeles care este greutatea votului lor. Iată de ce, 100 de studenți din Bălți și-au unit forțele și au organizat un flashmob de susținere a referendumului din 20 octombrie.