Marcel Ciolacu: Piața de capital, un pilon esențial al interconectării economice cu Moldova

Piața de capital reprezintă un pilon esențial al interconectării economice dintre Republica Moldova și România. Există zona de energie, unde această interconectare funcționează deja la o intensitate majoră și care s-a dovedit cu adevărat vitală pentru Republica Moldova în ultimul an. Declarația aparține premierului României, Marcel Ciolacu, și a fost făcută în cadrul celei de-a doua ediții a Forumului Moldova - România: Capital Bridges.

publicat de Anatol Chirilov
miercuri, 27 martie 2024, 12:58   13
 Marcel Ciolacu

,,Prin tot ceea ce facem, vrem să ajutăm Moldova să facă pași mari și siguri pentru a se apropia de Uniunea Europeană”, a mai spus premierul român, citat de IPN.

Marcel Ciolacu, lider al Partidului Social Democrat, a declarat în deschiderea forumului că acest eveniment probează încă o modalitate concretă prin care România poate susține dezvoltarea economică a Republicii Moldova. Potrivit lui, piața de capital de la București este în acest moment o instituție matură și aflată în plină expansiune. Și s-a dovedit deja platforma ideală de lansare a unor companii românești de succes, iar acum un rol important va fi jucat și pentru firmele moldovenești de prim rang.

Până când bursa de la Chișinău vă crește și va avea lichiditate, vă oferim această șansă majoră. Este dacă vreți o scurtătură economică spre accesul la capital pe care o punem la dispoziție unor parteneri adevărați. Sunt convins că atât autoritățile Republicii Moldova, cât și toți antreprenorii importanți de peste Prut înțeleg avantajele de a deveni beneficiarii infrastructurii și cunoștințelor acumulate de profesioniștii bursei de valori de la București. Și sper că vor profita din plin de o asemenea oportunitate”.

Prezent la eveniment, premierul Dorin Recean a spus că Republica Moldova a deschis negocierile cu Uniunea Europeană, iar orice investitor străin se va simți în Moldova ca și în alt stat membru al UE. Potrivit lui, Republica Moldova și-a definit două platforme de dezvoltare: zonele economice libere dar și parcurile IT, unde a fost inclusă dimensiunea de cercetare și dezvoltare. De asemenea, Moldova are o politică fiscală orientată spre oamenii de afaceri și respectă profitul, pentru a crește productivitatea și pentru a crea noi locuri de muncă pentru cetățeni. „La Chișinău este talent, la Chișinău este inovație, la Chișinău este determinare. Și este necesar capital pe termen lung și această problemă o rezolvăm împreună”, a mai spus Dorin Recean.

Președintele Senatului României, Nicolae Ciucă, a declarat că Români s-a angajat și se angajează în continuare în a sprijini parcursul european al Republicii Moldova. „Fiind vorba despre un forum găzduit de Bursa de Valori, este necesar să subliniem că în cei 10 ani de la semnarea Acordului de Asociere și Liber Schimb cu Uniunea Europeană, Republica Moldova a beneficiat de contribuția României, care a devenit primul partener comercial al Republicii Moldova. Aici putem să vorbim de creșterea schimburilor comerciale de la un miliard de euro în 2014, la trei miliarde de euro în anul 2024. De asemenea, România a devenit principalul investitor în Republica Moldova. valoarea investițiilor se ridică la suma de 400 de milioane de euro. Sigur toate aceste cifre au fost dublate de măsurile pe care le-am luat atunci când a fost nevoie”, a menționat Nicolae Ciucă, președinte al Partidului Național Liberal.

Guvernatoarea Băncii Naționale a Moldove, Anca Dragu, a menționat că Republica Moldova se află astăzi într-o perioadă crucială pentru dezvoltarea și viitorul său, pentru afirmarea potențialului său la nivel european, iar un punct important este modernizarea și creșterea pieței financiare și de capital.

Perspectiva negocierilor pentru aderarea la UE catalizează eforturile tuturor instituțiilor implicate, iar rezultatele obținute până acum plasează Republica Moldova pe lista referenților investitorilor”, afirmă guvernatoarea BNM.

A doua ediție a Forumului Moldova-Romania: Capital Bridges 2024 este organizat de către Bursa de Valori București.

Cea de-a 3-a reuniune a Dialogului R.Moldova – UE, în domeniul politic și de securitate a avut loc la Chișinău

La MAE a avut loc cea de-a 3-a reuniune a Dialogului Republica Moldova – Uniunea Europeană la nivel înalt în domeniul politic și de securitate. Dialogul a reconfirmat angajamentul și interesul reciproc al părților de a continua consolidarea cooperării în domeniul politicii externe și de securitate comune, în conformitate cu statutul de candidat la UE al Republicii Moldova.