Un fost adjunct al ministrului rus al Apărării, Pavel Popov, arestat cu privire la ”fraudă”

Un fost adjunct al ministrului rus al Apărării, Pavel Popov, a fost arestat cu privire la ”fraudă”, anunţă anchetatorii, un nou dosar al unui oficial militar de rang înalt dintr-o serie considerată de către unii observatori o epurare, relatează AFP.

publicat de Anatol Chirilov
vineri, 30 august 2024, 10:07   54
Rusia

Începând din aprilie, cel puţin nouă oficiali de la Ministerul rus al Apărării şi generali au fost plasaţi în detenţie în Rusia, în dosare de fraudă şi corupţie, la peste doi ani şi jumătate după lansarea ofensivei ruse în Ucraina.

Comitetul rus de anchetă, un organ judiciar puternic, a anunţat pe Telegram că Pavel Popov s-a îmbogăţit în perioada 2021-2024 pe socoteala Parcului Patriot, un spaţiu uriaş care glorifică Forţele armate şi versiunea patriotică a Kremlinului, situat în regiunea Moscova.

Potrivit anchetatorilor, acest fost viceministru şi general în rezervă a deturnat ”bunuri materiale de valoare” şi a obligat întreprinderi cu legături cu parcul să efectueze lucrări în spaţiile sale de la ţară fără să le plătească”.

El a ”continuat să asigure, pe cheltuiala parcului, întreţinerea terenului său de aproximativ trei hectare”.

Pavel Popov şi familia sa deţin proprietăţi în valoare de peste 500 de milioane de ruble (aproximativ 4,9 milioane de euro) ”în zone prestigioase din Moscova, regiunea Moacova şi în teritoriul Krasnodar”, în sudul Rusiei, precizează Comitetul rus de anchetă.

Potrivit agenţiilor ruse de presă Tass şi Interfax, Pavel Popov a fost arestat în cadrul acestui dosar.

Alţi doi oficiali cu legături cu Parcul Patriot, Viaceslav Ahmedov şi generalul Vladimir Şesterov au fost arestaţi cu privire la ”fraudă” la începutul lui august.

Arestările la Ministerul rus al Apărării şi în armata rusă au început în aprilie, cu puţin înainte de înlocuirea lui Serghei Şoigu cu Andrei Belousov, un economist însărcinat să optimizeze cheltuielile militare colosale ale Rusiei.

Kremlinul a dezminţit orice campanie de epurare şi dă asigurări că este vorba despre o operaţiune anticorupţie clasică, în contextul în care sectorul rus al apărării este subminat de scandaluri de mulţi ani.

Un francez baricadat într-o casă în Srpska, pe „ruta din Balcani” a migraţiei, ucis într-un schimb de focuri cu poliţia bosniacă după ce a strigat „Allah Akbar!”

Un francez în vârstă de 22 de ani, baricadat într-o casă, într-un sat din Bosnia, care a tras asupra unor locuitori şi poliţiei şi a strigat ”Allah Akbar!” (”Allah e mare!”), a fost ucis în august de forţe de poliţie bosniace, anunţă joi autorităţile locale, relatează AFP.