Ucraineanca denunțată la CNA de actualul șef-adjunct SPIA, condamnată pentru corupere activă. Cele 20 mii de dolari care erau pentru Sergiu Rusu vor ajunge în bugetul de stat

Ucraineanca denunțată la Centrul Național Anticorupție (CNA) de șeful Inspectoratului de Poliție Botanica, și-a primit sentința. Instanța de judecată a condamnat-o la 4 ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe un termen de 3 ani, dar și o amendă penală de 200 de mii de lei – bani care urmează să ajungă în bugetul de stat împreună cu suma de 20 de mii de dolari care are statut de corp delict.

publicat de Vadim Ungureanu
joi, 12 septembrie 2024, 11:26   482
Rusu

Potrivit actului de acuzare, inculpata se face vinovată de coruperea persoanei publice cu 20 de mii de dolari.

Amintim că în data de 30 mai, curent, o ucrainenacă în vârstă de 36 de ani a fost reținută de SPIA și CNA, după ce a încercat să-l corupă șeful Inspectoratului de Poliție Botanica din mun. Chișinău, căruia i-a propus o mită de 20 000 de dolari, însă ultimul a refuzat să ia banii și a denunțat-o pe ucrainenacă.

Aceasta a încercat să mituiască ofițerul de poliție în schimbul protejării activității ilicite de prestare a serviciilor în domeniul „call-center”. În urma perchezițiilor, au fost ridicate mijloace financiare în sumă cumulativă de circa 250 000 de lei, mai multe dispozitive electronice de stocare a informațiilor, dar și diverse înscrisuri aferent activității oficiului.

Urmărirea penală în acest caz a fost începută pe 29 aprilie 2024 și a fost finalizată cu propunere de transmitere în judecată în mai puțin de două luni.

După acest caz, șeful IP Botanica, Sergiu Rusu,  primit de la Ministrul Afacerilor interne, Adrian Efros, următorul gradul special de comisar-șef, înainte de termen, iar mai târziu a fost numit șef-adjunct la SPIA.

(SURSE) Șeful IP Botanica, Sergiu Rusu, cel care a refuzat o mită de 20 000 de dolari, ar urma să se aleagă cu funcție de șef în cadrul SPIA al MAI

(SURSE) Zeci de mii de dolari mită pentru șeful IP Botanica. Ucraineancă reținută în flagrant de SPIA

Noi detalii despre tentativa de corupere cu zeci de mii de dolari a șefului IP Botanica

Sergiu Rusu, șeful IP Botanica, „decorat cu steluțe noi”, după ce a refuzat mită de 20 000 de dolari

Procurorul General, Ion Munteanu, dă din casă! A developat schema prin care a clasat dosarul de milioane la plângerea Eximbank

Procurorul General Ion Munteanu se confruntă cu acuzații grave de complicitate cu organizații criminale, în contextul unor dosare clasate în mod dubios. Conducerea Procuraturii Generale, sub coordonarea lui Munteanu a gestionat cu multiple încălcări și abuzuri dosarul lui Alexei Damaschin și al companiei SRL Invizibil, fiind prejudiciați cu suma de 27,7 milioane de lei, potrivit BANI.MD.

Maia Sandu: Trebuie să ne asigurăm că oamenii care activează în Procuratura Anticorupție sunt cinstiți

Evaluarea extraordinară a procurorilor anticorupție va menține în sistem doar persoanele integre și profesioniste. O spune președinta Maia Sandu, care a insistat pe continuarea vetting-ului în rândul procurorilor și judecătorilor. Potrivit Maiei Sandu, cu cât Procuratura Anticorupție va activa mai eficientă, cu atât susținerea cetățenilor pentru această entitate va crește, transmite IPN.

Maia Sandu, despre reforma justiției: „Când vom avea judecători și procurori onești, atunci sistemul va fi funcțional”

Reforma justiției este un proces mai îndelungat decât se aștepta inițial, dar acest proces trebuie neapărat să fie finalizat pentru a avea un stat puternic, a declarat președintele Maia Sandu, într-o ediție specială la Moldova 1. Șeful statului a mai menționat că înființarea Curții Anticorupție este un element al reformei justiției și speră că proiectul privind crearea acestei va fi aprobat în curând în Parlament și în a doua lectură.