Judecătorul Alexei Paniș, candidat la CSM, nu a promovat evaluarea reluată

Comisia Pre-Vetting anunță că a finalizat evaluarea reluată în privința judecătorului Alexei Paniș, candidat pentru funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), din rândul candidaților judecători. Potrivit Comisiei, candidatul nu a promovat evaluarea reluată, întrucât nu întrunește criteriile de integritate financiară și etică. Decizia a fost transmisă astăzi candidatului și CSM, instituția responsabilă de organizarea concursului.

publicat de Vadim Ungureanu
vineri, 13 septembrie 2024, 09:56   217
AP

Decizia cu privire la evaluarea reluată va fi făcută publică doar cu acordul candidatului, care are la dispoziție 48 de ore să informeze Comisia dacă acceptă sau se opune publicării. În lipsa notificării, decizia va fi plasată pe pagina web a Comisiei, într-o formă depersonalizată, în limbile română și engleză. Judecătorul Alexei Paniș a fost audiat în ședință publică în cadrul evaluării reluate pe 16 aprilie 2024 și 7 iunie 2024.

După emiterea deciziilor Curții Supreme de Justiție din 1 august 2023 și 29 ianuarie 2024 prin care a fost dispusă reevaluarea a 22 candidați la poziția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii și Consiliul Superior al Procurorilor, până în prezent, Comisia Pre-Vetting a finalizat/încheiat reevaluarea a 20 candidați. Dintre aceștia, o candidată a promovat, 18 nu au promovat evaluarea reluată (inclusiv trei candidați pe motivul retragerii din concurs în timpul reevaluării), iar într-un caz Comisia a încetat procesul de evaluare reluată. În prezent, Comisia desfășoară evaluarea reluată a doi candidați pentru funcția de membru în CSM.

Procurorul General, Ion Munteanu, dă din casă! A developat schema prin care a clasat dosarul de milioane la plângerea Eximbank

Procurorul General Ion Munteanu se confruntă cu acuzații grave de complicitate cu organizații criminale, în contextul unor dosare clasate în mod dubios. Conducerea Procuraturii Generale, sub coordonarea lui Munteanu a gestionat cu multiple încălcări și abuzuri dosarul lui Alexei Damaschin și al companiei SRL Invizibil, fiind prejudiciați cu suma de 27,7 milioane de lei, potrivit BANI.MD.

Maia Sandu: Trebuie să ne asigurăm că oamenii care activează în Procuratura Anticorupție sunt cinstiți

Evaluarea extraordinară a procurorilor anticorupție va menține în sistem doar persoanele integre și profesioniste. O spune președinta Maia Sandu, care a insistat pe continuarea vetting-ului în rândul procurorilor și judecătorilor. Potrivit Maiei Sandu, cu cât Procuratura Anticorupție va activa mai eficientă, cu atât susținerea cetățenilor pentru această entitate va crește, transmite IPN.

Maia Sandu, despre reforma justiției: „Când vom avea judecători și procurori onești, atunci sistemul va fi funcțional”

Reforma justiției este un proces mai îndelungat decât se aștepta inițial, dar acest proces trebuie neapărat să fie finalizat pentru a avea un stat puternic, a declarat președintele Maia Sandu, într-o ediție specială la Moldova 1. Șeful statului a mai menționat că înființarea Curții Anticorupție este un element al reformei justiției și speră că proiectul privind crearea acestei va fi aprobat în curând în Parlament și în a doua lectură.