(DOC) Victoria Sanduța, Rodica Berdilo și alți 4 magistrați, eliberați din funcție prin decret prezidențial

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat Decretul privind eliberarea din funcție a unor judecători. Este vorba de cinci magistrați de la Judecătoria Chișinău și unul de la Judecătoria Orhei. Printre cei care pleacă din sistem sunt și nume cunoscute opiniei publice, scrie Bizlaw.md.

publicat de Vadim Ungureanu
joi, 12 septembrie 2024, 11:38   571
jud

Cei șase judecători concediați sunt:

  • Rodica Berdilo;
  • Victoria Hadîrca;
  • lrina Păduraru;
  • Eugen Popovici;
  • Victoria Sanduța;
  • Svetlana Tizu.

Decretul a fost publicat în Monitorul Oficial de astăzi și a intrat în vigoare.

Victoria Sanduța, Rodica Berdilo și alți 4 magistrați, eliberați din funcție

Procurorul General, Ion Munteanu, dă din casă! A developat schema prin care a clasat dosarul de milioane la plângerea Eximbank

Procurorul General Ion Munteanu se confruntă cu acuzații grave de complicitate cu organizații criminale, în contextul unor dosare clasate în mod dubios. Conducerea Procuraturii Generale, sub coordonarea lui Munteanu a gestionat cu multiple încălcări și abuzuri dosarul lui Alexei Damaschin și al companiei SRL Invizibil, fiind prejudiciați cu suma de 27,7 milioane de lei, potrivit BANI.MD.

Maia Sandu: Trebuie să ne asigurăm că oamenii care activează în Procuratura Anticorupție sunt cinstiți

Evaluarea extraordinară a procurorilor anticorupție va menține în sistem doar persoanele integre și profesioniste. O spune președinta Maia Sandu, care a insistat pe continuarea vetting-ului în rândul procurorilor și judecătorilor. Potrivit Maiei Sandu, cu cât Procuratura Anticorupție va activa mai eficientă, cu atât susținerea cetățenilor pentru această entitate va crește, transmite IPN.

Maia Sandu, despre reforma justiției: „Când vom avea judecători și procurori onești, atunci sistemul va fi funcțional”

Reforma justiției este un proces mai îndelungat decât se aștepta inițial, dar acest proces trebuie neapărat să fie finalizat pentru a avea un stat puternic, a declarat președintele Maia Sandu, într-o ediție specială la Moldova 1. Șeful statului a mai menționat că înființarea Curții Anticorupție este un element al reformei justiției și speră că proiectul privind crearea acestei va fi aprobat în curând în Parlament și în a doua lectură.