Oportunități pentru Comerțul Preferențial în Cadrul GUAM

Serviciul Vamal anunță operatorii economici despre oportunitățile de a desfășura tranzacții comerciale externe în regim preferențial, conform Acordului privind crearea zonei de comerț liber între statele membre ale Organizației pentru Democrație și Dezvoltare Economică (GUAM).

publicat de Veronica Ciortan
joi, 17 octombrie 2024, 18:20   17
Oportunități pentru Comerț

Acordul facilitează schimburile comerciale și dezvoltarea economică în cadrul celor patru state, având ca obiectiv principal creșterea colaborării prin beneficiile reciproce. În baza acestuia, mărfurile care îndeplinesc condițiile stabilite în Protocolul privind Regulile de determinare a țării de origine pot beneficia de regimul preferențial.

Pentru a beneficia de regimul preferențial, mărfurile trebuie să fie însoțite de un certificat de origine forma CT-GUAM, conform modelului din Anexa 2 la Regulile de determinare a țării de origine a mărfurilor. Protocolul a intrat în vigoare la următoarele date:
•    Republica Azerbaidjan: 10 martie 2023
•    Georgia: 21 septembrie 2023
•    Republica Moldova: 27 decembrie 2023
•    Ucraina: 28 martie 2024

Această inițiativă are ca scop nu doar facilitarea comerțului între Republica Moldova și celelalte state membre GUAM, ci și întărirea legăturilor economice pe baza principiilor de egalitate și beneficiu reciproc.

Moldovagaz demolează inițiativa lui Tofilat: Compania cumpără gaz și nu e necesară administrarea externă

Pentru a clarifica situația în mod explicit pentru public, este important să subliniem că, în ciuda discuțiilor despre o posibilă administrare externă la „Moldovagaz”, această măsură nu este necesară în prezent. Compania își desfășoară activitatea în mod normal, asigurând continuarea achizițiilor de gaze naturale pentru a satisface nevoile consumatorilor interni, susțin surse din cadrul Moldovagaz.