(VIDEO) Proteste violente în Kenya contra creşterii impozitelor. Cel puțin cinci manifestanți au fost împușcați mortal

Proteste violente au avut loc marţi în Kenya împotriva unei legi adoptate de parlament privind creşterea impozitelor, transmit agenţiile internaţionale de presă.

publicat de Vadim Ungureanu
miercuri, 26 iunie 2024, 15:50   41
Kenya

Copleşită de mulţime, poliţia a deschis focul asupra demonstranţilor care încercau să ia cu asalt legislativul, după ce gazele lacrimogene şi tunurile cu apă nu au reuşit să disperseze mulţimea. Cel puţin cinci protestatari au fost împuşcaţi mortal, relatează Reuters.

O parte din protestatari au reuşit să intre în camera Senatului, iar unele secţiuni ale clădirii parlamentului au fost incendiate.

Armata kenyană a fost desfăşurată pentru a sprijini poliţia în controlul "urgenţei de securitate" care a dus la "distrugerea şi încălcarea infrastructurii critice", a declarat marţi ministrul apărării Aden Duale.

Parlamentarii au fost evacuaţi prin tuneluri subterane, a raportat presa locală.

Proteste şi ciocniri au avut loc, de asemenea, în mai multe oraşe şi localităţi din Kenya, mulţi solicitând demisia preşedintelui William Ruto şi exprimându-şi opoziţia faţă de creşterea taxelor.

Parlamentul a aprobat legea finanţelor, trecând-o la a treia lectură de către deputaţi. Următorul pas este ca legislaţia să fie trimisă preşedintelui pentru semnare. Acesta o poate trimite înapoi la parlament dacă are obiecţii.

Kenyenii s-au confruntat cu mai multe şocuri economice cauzate de impactul persistent al pandemiei de COVID-19, de războiul din Ucraina, de doi ani de secetă şi de deprecierea monedei.

Proiectul de lege privind finanţele vizează colectarea unei sume suplimentare de 2,7 miliarde de dolari sub formă de impozite, ca parte a unui efort de reducere a datoriei mari a Kenyei, în condiţiile în care numai plata dobânzilor consumă 37% din veniturile anuale.

Guvernul a făcut unele concesii, promiţând să renunţe la noile taxe propuse pentru pâine, ulei de gătit, proprietate auto şi tranzacţii financiare. Dar acest lucru nu a fost suficient pentru protestatari.

La Washington, Casa Albă a a anunţat că Statele Unite monitorizează îndeaproape situaţia din Nairobi şi îndeamnă la calm. Ambasadori şi înalţi comisari din ţări precum Marea Britanie, SUA şi Germania au subliniat într-o declaraţie comună că sunt profund îngrijoraţi de violenţele la care au asistat în timpul recentelor proteste împotriva creşterii taxelor şi au făcut apel la reţinere din partea tuturor părţilor.

 sursa: agerpres.ro