Polițiști acuzați că au dat mită pentru a trece examenul de licență. Percheziții în 11 județe și în București

Opt polițiști și un jandarm din Brașov sunt audiați de procurori la această oră. Aceștia sunt bănuiți că au dat mită ca să treacă examenul de licență.

publicat de Vadim Ungureanu
vineri, 5 iulie 2024, 10:15   275
pr

Perchezițiile au loc după ce mai mulți studenți au mituit un profesor pentru a promova examenele din acest an universitar, dar și pentru a obține examenul de licență fără, însă, a învăța. Studenții sunt de la o universitate privată din Brașov și totul s-a întâmplat pe parcursul acestui an.

 Din acest motiv au fost puse în executare 20 de mandate de percheziții, în mai multe județe din țară, precum și în București, pentru a afla amănunte despre banii și bunurile oferite pentru a trece examenele. În fața instanței vor ajunge 15 persoane, inclusiv opt agenți de poliție și un jandarm. 

Cercetările se fac pentru mai multe infracțiuni – luare de mită, dare de mită, trafic de influență. Sumele de bani oferite erau cuprinse între 500 şi 2.500 de lei În dosarul de dare şi luare de mită, care vizează o universitate privată din Braşov, sunt cercetaţi 15 studenţi sau foşti studenţi ai universităţii, care ar fi dat sume de bani cuprinse între 500 şi 2.500 de lei pentru a promova examenul. Cele mai mari sume erau pentru promovarea examenului de licenţă, precizează procurorii. Printre cei vizaţi de anchetă se numără şi opt agenţi de poliţie şi un subofiţer de jandarmerie, care au fost duşi la audieri la sediul Parchetului, se arată într-un comunicat al Direcţiei Generale Anticorupţie, potrivit News.ro. 

Conform anchetatorilor, unii dintre cei conduşi la audieri au calitatea de martor, iar ceilalţi au dobândit calitatea de suspect, printre suspecţi numărându-se şi poliţişti.

 În fapt, în perioada 2023-2024, mai multe persoane – suspecţi în cauză – care au avut sau au şi în prezent calitatea de student la o universitate privată din municipiul Braşov, au remis, direct sau indirect, unui profesor din cadrul universităţii diverse sume de bani şi bunuri cu scopul facilitării promovării examenelor din cursul anului de studiu sau a examenului de licenţă”, informează, joi, printr-un comunicat, Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov, care instrumentează acest dosar.

 Ancheta vizează infracţiuni de luare de mită, dare de mită, trafic de influenţă şi cumpărare de influenţă. Cele 20 de percheziţii au avut loc la adrese din Bucureşti şi din judeţele Alba, Buzău, Dâmboviţa, Covasna, Constanţa, Harghita, Prahova, Giurgiu, Braşov, Galaţi şi Vrancea.  Printre suspecţii din dosar se află şi profesorul.

sursa: digi24.ro

(VIDEO) Ucrainenii revin la tacticile aeriene din Primul Război Mondial pentru a doborî dronele rusești

Serviciul ucrainean de Informații Militare a postat pe rețelele sociale un clip în care sunt prezentate tacticile pe care piloții ucraineni le adoptă pentru doborârea dronelor rusești. Înregistrarea video arată cum o dronă-țintă e mitraliată de la mică distanță de către un militar ucrainean aflat la bordul unui avion ultraușor cu elice - o tactică care amintește de luptele aeriene din Primul Război Mondial.