Criză de judecători la CSJ. Sergiu Caraman: „Situația este foarte complicată”

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) se confruntă cu o criză de judecători, iar situația este „foarte complicată”, în special în colegiul penal. Declarația a fost făcută de președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Sergiu Caraman. Potrivit lui, lucrurile ar putea să se amelioreze semnificativ odată cu numirea a cel puțin 11 judecători la CSJ, în cadrul procesului de reformă în desfășurare. Sergiu Caraman estimează că schimbare s-ar putea produce într-un an de zile.

publicat de Vadim Ungureanu
luni, 8 iulie 2024, 07:17   207
csj

„Situația la CSJ, în special în colegiul penal este una foarte complicată., Acum am numit de bază doi joi judecători la CSJ și, din câte am înțeles, au fost desemnați să judece cauzele penale. Cred că lucrurile reanimate și vor merge înainte, dar deocamdată avem ce avem, o situație nu tare bună la Curte. Încercăm să redresăm situația”.

Potrivit lui Sergiu Caraman, lucrurile se vor schimba din momentul în care la CSJ vor activa cel puțin 11 judecători. Întrebat când acest lucru s-ar putea întâmpla, președintele interimar al CSM a precizat că nu mai devreme de un an.

„Când vom avea 11 judecători numiți în funcție, atunci vom avea și un plen al CSJ, și un președinte al CSJ și atunci vom putea spune că lucrurile cât de cât s-au normalizat la Curte. Estimez că, cât de optimist nu aș fi eu, mai devreme de primăvara anului viitor nu sunt sigur ca asta se va întâmpla”.

Amintim că Parlamentul a aprobat reformarea CSJ, în primăvara anului 2023, drept o condiție a Uniunii Europene în parcursul de eurointegrare. După reformare, Curtea urmează să fie formată din 20 de magistrați. Pentru funcții în CSJ pot candida inclusiv reprezentanții altor profesii juridice, precum avocați, procurori sau profesori universitari în domeniul dreptului.

Pentru a ajunge în fotoliul de judecător al CSJ, candidații urmează, însă, la prima etapă, să treacă Vettingul – evaluarea externă a integrității financiare și etice. Ulterior, concluziile Comisiei sunt expediate pentru examinare Consiliului Superior al Magistraturii.

sursa: moldova1.md

Cei patru vameși de la Leușeni reținuți de CNA, trimiși acasă din izolator

Centrul Național Anticorupție raportează noi descinderi în dosare de corupție, soldate cu reținerea a patru angajați vamali și cercetarea a doi bărbați, suspectați de pretindere și acceptare de remunerații ilicite într-un caz de trafic de influență. Astfel, în urma investigațiilor întreprinse de CNA, patru angajați ai Serviciului Vamal au fost reținuți, iar ulterior plasați în arest la domiciliu de către instanța de judecată – decizie care urmează a fi contestată de procurori.