(VIDEO) Un asasinat în stil mafiot, atribuit „Mafiei din Mykonos”, șochează Grecia

Un asasinat în stil mafiot comis marți dimineața la Atena, atribuit de ziarele elene așa-zisei „Mafii din Mykonos”, a șocat Grecia, ținând prima pagină a celor mai mari ziare din această țară.

publicat de Vadim Ungureanu
marți, 2 iulie 2024, 18:38   107
Grecia

Ekathimerini relatează că crima a avut loc la ora 8:23 la colțul străzilor Kritis și Eikostis Pemptis Martiou, aflate în suburbia Psychiko din nordul Atenei. Victima, un bărbat de 54 de ani, a fost împușcată în timp ce se afla în mașina sa de un atacator aflat pe o motocicletă, care s-a apropiat de autoturism și a tras cel puțin 15 gloanțe, fugind apoi rapid de la locul faptei.

Momentul a fost surprins de o cameră CCTV din apropiere, pe înregistrare putând fi auzit cum asasinul trage mai multe gloanțe în rafală rapidă, înainte de a se opri pentru câteva secunde. Apoi poate fi auzit un ultim foc, probabil „lovitura de grație” dată bărbatului după ce criminalul s-a apropiat de el.

„L-au vrut mort”, a declarat pentru ziarul Ta Nea Giorgos Kalliakmanis, președintele de onoare al asociației ofițerilor de poliție din sud-estul Atticii.

Poliția l-a identificat pe bărbat ca fiind Panagiotis Stathis, un inginer geodez despre care ziarele grecești scriu că a lucrat ca inspector în construcții și a efectuat studii topografice pentru o companie privată.

În momentul în care a fost ucis el se afla în mașina partenerului său de afaceri, cel care a alertat autoritățile.


Un asasinat ca în filme în Grecia

Surse din poliție citate de presa locală afirmă că asasinul l-ar fi urmărit pe Stathis de la domiciliul său până la firma din Psychiko și a deschis focul asupra sa de îndată ce bărbatul de 54 de ani a oprit mașina pentru a parca.

Deși investigația privind crima este în stadiul preliminar, polițiștii au exclus ipoteza ca ucigașul să îl fi vizat pe partenerul de afaceri al lui Stathis deoarece bărbatul ucis era cel care folosea cu regularitate mașina, chiar dacă nu era înregistrată pe numele său.

Atât Ekathimerini, cât și Ta Nea și To Vima, cele mai mari ziare din Grecia scriu că poliția investighează dacă asasinatul a fost comandat de așa-zisa „Mafie din Mykonos”, cunoscută pentru afacerile sale în domeniul imobiliar.

Stathis a efectuat lucrări topografice legate de proprietăți imobiliare din Insulele Ciclade (Mykonos, Paros și Ios), unele ziare locale scriind că el a fost implicat în tranzacții din cauza cărora au apărut dispute.

În 2021 inginerul geodez a reclamat autorităților că a fost bătut în Mykonos, dar agresorii săi nu au fost niciodată prinși. Ofițerii de poliție investighează informațiile potrivit cărora victima s-a plimbat până recent însoțit de un bodyguard după incidentul cu bătaia.

Fotografii făcute de reporterii greci sosiți la locul asasinatului arată că autoturismul folosit de Stathis, un BMW, avea geamuri antiglonț, ceea ce sugerează că el se temea pentru viața lui.

Guvernul elen a promis măsuri împotriva „Mafiei din Mykonos”

Mașina condusă de Stathis a fost dus la laboratoarele speciale de criminalistică ale poliției pentru a fi verificată pentru probe care ar putea ajuta investigația.

De asemenea, polițiștii au adunat deja o mulțime de filmări din camerele de securitate pe care le avea firma pe care Stathis o avea împreună cu partenerul său de afaceri, polițiștii fiind de părere că ucigașul știa probabil de existența lor, dar nu i-a păsat.

În luna martie a anului trecut guvernul condus de premierul Kyriakos Mitsotakis a promis să ia măsuri împotriva organizațiilor infracționale organizate din Mykonos, după ce arheologi care lucrează pe insulă au fost bătuți sau au primit mesaje de amenințare.

După cum relata site-ul de știri Greek Reporter la momentul respectiv, se crede că aceste fapte au avut legătură cu proiectele ilegale de construcții de pe insulă.

Guvernul elen a anunțat de asemenea atunci că va fi suspendată eliberarea de autorizații de construcție pentru proprietăți din afara zonelor deja aprobate.

sursa: hotnews.ro

Ambasadorul Rusiei în SUA spune că misiunea sa se apropie de sfârşit

Anatoli Antonov, ambasadorul Rusiei în Statele Unite, a declarat că misiunea sa se apropie de sfârşit, o mişcare ce ar deschide calea pentru Moscova de a trimite un nou emisar la Washington într-un moment în care relaţiile bilaterale sunt la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii, relatează Reuters.