(DOC) De ce Dragalin refuză să meargă în Parlament pe „cazul Răducanu”: „Procedura ar avea conotația unui control politic”

Veronica Dragalin consideră că invitația deputaților din Comisia juridică a Parlamentului, pe „cazul Răducanu”„ar avea conotația unui control de natură politică asupra Procuraturii”. Din acest motiv, șefa Procuraturii Anticorupție (PA) este gata să comunice în scris „aspectele ce se doresc a fi clarificate”, scrie Realitatea.MD.

publicat de Vadim Ungureanu
miercuri, 19 iunie 2024, 11:04   209
Drăgălin

O scrisoare în acest sens a fost expediată în adresa Veronicăi Roșca, președinta Comisiei juridice din Parlament, de Veronica Dragalin.

„Audierea de către membrii Comisiei a unui procuror sau judecător indiferent de funcția deținută se situează în afara cadrului legal care reglementează obiectul de activitate și competențele funcționale ale Comisiei juridice, numiri și imunități, astfel cum sunt prevăzute în Regulamentul Parlamentului şi Hotărârea Parlamentului Republicii Moldova nr. 86 din 29.07.2021.Chemarea și audierea unui procuror de către Comisie contravine rolului și scopului acesteia, neexistând o astfel de obligație juridică pentru procurori și nici vreun raport de subordonare care să justifice o asemenea procedura ce ar avea conotația unui control de natură politică asupra Procuraturii, care conform art.124 din Constituția Republicii Moldova este o instituție publică autonomă în cadrul autorității judecătorești.Procurorii pot oferi informații de interes public, dar care nu implică darea explicațiilor sau justificărilor asupra soluției adoptate, precum şi elucidarea aspectelor procesuale privind derularea unor cauze aflate pe rol, iar politicienii trebuie să se abțină în a da ordine justiției, fapt reiterat de Curtea Constituțională, în Hotărârile nr.29 din 23.09.2013, nr.20 din 04.06.2014”, se arată în scrisoarea transmisă în adresa Veronicăi Roșca.
sursa: realitatea.md

sursa: realitatea.md

Veronica Dragalin consideră că invitația deputaților din Comisia juridică a Parlamentului, pe „cazul Răducanu”„ar avea conotația unui control de natură politică asupra Procuraturii”. Din acest motiv, șefa Procuraturii Anticorupție este gata să comunice în scris „aspectele ce se doresc a fi clarificate”.

În cadrul unei emisiuni, Olesea Stamate, membra Comisiei juridice, a declarat că „este păcat” că Veronica Dragalin a refuzat să se prezinte la ședința Comisiei juridice a Parlamentului pentru a oferi detalii despre investigațiile pornite pe „cazul Tatianei Răducanu”.

Fostul șef-adjunct al PG, Ruslan Popov, cu drumul deschis în avocatură

Învinuit într-un dosar de îmbogăţire ilicită şi fals în declaraţii publice, inițiat în urma anchetelor Centrului de Investigații Jurnalistice, fostul procuror Ruslan Popov are drumul deschis în avocatură. Marți, 25 iunie, judecătoarea Viorica Dodon a admis cererea sa împotriva Ministerului Justiției, care a refuzat în 2023 să-i elibereze licență pentru exercitarea profesiei de avocat, scrioe Anticorupție.MD.