Replici în contradictoriu la ședința CSP între un absolvent al INJ și un membru al CSP

Replici în contradictoriu la ședința Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) între Cristian Prepeliță, absolvent al Institutului Național al Justiției (INJ), și Andrei Cebotari, membru al CSP, scrie Realitatea.MD.

publicat de Vadim Ungureanu
joi, 27 iunie 2024, 12:12   1563
CSP

Prepeliță, care aspiră la funcția de procuror în cadrul Procuraturii din Ungheni, a depus o cerere de recuzare în privința lui Cebotari, întrucât consideră că nu va fi imparțial în evaluarea sa, din cauza unui conflict în satul său de baștină.

De cealaltă parte, Andrei Cebotari spune că deține informații că frații lui Prepeliță au fost implicați în diverse acțiuni criminale cu caracter transfrontalier, lucru care poate afecta statutul și prestigiul profesiei de procuror.

Domnul Cebotari este căsătorit cu vecina mea, părinții căreia sunt cumetri cu părinții mei și se află într-o relație de conflict, care a escaladat cu diverse sesizări în fața organelor de drept. Consider că această relație de conflict existentă între familiile noastre ar putea pune la îndoială rezonabilă imparțialitatea lui Cebotari la examinarea candidaturii mele”, a susținut Cristian Prepeliță.

În noiembrie 2023, Andrei Cebotari a sesizat Procuratura în privința lui Prepeliță.

„În perioada noiembrie – decembrie 2022, în virtutea unor circumstanțe independente de voința mea, mi-au devenit cunoscute informații privitor la candidatul la funcția de procuror Cristian Prepeliță, conturându-se o imagine care ar fi putut afecta statutul și prestigiul profesiei de procuror, precum și crea anumite riscuri și vulnerabilități în adresa securității naționale, inclusiv prin faptul că la domiciliul candidatului și la membrii acestuia de familie au fost efectuate percheziții, fiind ridicate în calitate de corpuri delicte anumite bunuri infracționale care ar fi fost folosite la comiterea infracțiunii prevăzute de art. 236 alin.(1) Cod Penal de către membrii de familie ai candidatului”, a declarat membrul CSP.

Potrivit Zdg.MD, Cristian Prepeliță, absolvent al Institutului Național al Justiției (INJ), care candidează la funcția de procuror în cadrul Procuraturii raionului Ungheni, a obținut punctajul final de 49,4. Prepeliță a absolvit INJ în anul 2022, cu nota generală – 8,82. Acesta a mai fost audiat anterior de CSP, obținând punctajul 49,71.

Prepeliță a înaintat o cerere de recuzare a membrului CSP Andrei Cebotari, susținută de toți membrii CSP, cu excepția ministrei Justiției Veronica Mihailov-Moraru.

Amnitm că CSP urmează să desemneze câștigătorii concursurilor anunțate la 23 martie 2023, între candidații la funcția de procuror, cu 10 ani vechime de muncă:

  • procuror în Procuratura UTA Găgăuzia, Oficiul Principal (1 funcție);
  • procuror în Procuratura UTA Găgăuzia, Oficiul Ceadîr Lunga (1 funcție);
  • procuror în Procuratura raionului Ialoveni (1 funcție);
  • procuror în Procuratura raionului Hîncești (1 funcție).