CSM: Judecătorul CSJ Anatolie Țurcan, care nu a promovat evaluare integrității, a cerut suspendarea examinării rezultatelor evaluării. Decizia Consiliului

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) s-a întrunit marți, 25 iunie, în ședință pentru a examina 24 de subiecte incluse în agendă. CSM va examina rezultatele evaluării integrității etice și financiare a patru candidați la funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ): Anatolie Țurcan, Adrian Ciobanu, Ion Tețcu și Alexandru Rotari, scrie Zdg.MD.

publicat de Vadim Ungureanu
marți, 25 iunie 2024, 11:01   307
Țurcan

Comisia Vetting a anunțat la 18 mai că a finalizat evaluarea integrității a încă trei subiecți care candidează pentru funcția de judecător la CSJ și a unui judecător CSJ în funcție. Potrivit Comisiei, candidații CSJ, avocata Rodica Chirtoacă, procurorul Ion Tețcu, judecătorul de la Curtea de Apel Bălți, Andrian Ciobanu, și judecătorul în funcție la Curtea Supremă de Justiție, Anatolie Țurcan, nu corespund criteriilor de integritate financiară și/sau etică și nu au promovat evaluarea.

În ședința CSM s-a prezentat Ghenadie Bambuleac, avocatul judecătorului CSJ Anatolie Țurcan, care nu a promovat evaluarea Comisie Vetting. Apărătorul a solicitat membrilor Consiliului amânarea examinării subiectului, susținând că își reprezintă clientul din ziua de luni, 24 iunie, și că nu cunoaște dosarul.

Judecătorul CSJ solicită suspendare examinării rezultatele evaluării Comisie Vetting, potrivit cărora se recomandă nepromovarea evaluării de către Țurcan, având în vedere că magistratul a contestat anterior la CSJ decizia CSM din 9 aprilie 2024, conform căreia s-a constatat abaterea disciplinară comisă de judecătorul Curții Supreme de Justiție și s-a aplicat sancțiunea disciplinară sub formă de „avertisment”.

CSM a respins cererea lui Anatolie Țurcan privind suspendarea examinării rezultatelor evaluării Comisiei Vetting în privința judecătorului CSJ.

CSM a respins cererea avocatului de recuzare a membrului Ion Guzun de la examinarea solicitării prezentate Consiliului de suspendare a examinării evaluării lui Țurcan.