Administrator autorizat al insolvabilității reținut de Procuratura Anticorupție pentru abuz de serviciu

In administrator autorizat al insolvabilității, anunțat în căutare națională, împotriva căruia în perioada noiembrie 2022 - februarie 2024, au fost pornite trei cauze penale pentru săvârșirea infracțiunii de abuz de serviciu, a fost re'inut aseară, 27 iunie 2024, pe sensul de ieșire din țară.

publicat de Vadim Ungureanu
vineri, 28 iunie 2024, 14:17   66
reținere

În procesul urmăririi penale s-a constatat că administratorul autorizat al insolvabilității a comis infracțiunea de abuz de serviciu, cauzând daune considerabile investitorilor recunoscuți în calitate de creditori garantați în cadrul unui proces de insolvabilitate intentat împotriva unei companii de construcții.

Conform investigațiilor, în perioada anului 2021, administratorul, a gestionat bunurile întreprinderii, inclusiv mai multe apartamente situate în blocurile locative din Chișinău și în complicitate cu membrii comitetului creditorilor și factori de decizie din mediul privat, a înstrăinat aceste bunuri prin organizarea unei licitații contrar prevederilor legale, fără a întocmi raportul de evaluare a bunurilor imobile și fără a notifica creditorii garantați.

Aceste acțiuni au avut loc în ciuda faptului că investitorii aveau calitatea de creditori garantați și dreptul de preemțiune asupra apartamentelor în cadrul procesului de insolvabilitate. Astfel, prin acțiunile sale, cauzând un prejudiciu material ce depășește 7.6 mln. MDL (această sumă reprezentând valoarea imobilelor achitate de investitori).

Menționăm că, învinuitul s-a eschivat de la organul de urmărire penală pe parcursul investigațiilor, neprezentându-se la solicitările procurorului, ceea ce a impus anunțarea în căutare și respectiv reținerea acestuia.