Tentativă de traversare ilegală a frontierei de stat cu final tragic. O persoană s-a înecat în râul Nistru

O persoană s-a înecat în râul Nistru după ce a încercat să treacă ilegal frontiera moldo-ucraineană cu barca. Aceasta se afla împreună cu un grup de bărbați ucraineni. Totul s-a întâmplat în noaptea de 24 spre 25 iunie 2024, scrie Realitatea.MD.

publicat de Vadim Ungureanu
vineri, 28 iunie 2024, 14:07   340
Nistru
„Recruții ucraineni, prin intermediul unei aplicații telefonice, au avut o înțelegere prealabilă cu un grup de persoane, cetățeni ai Ucrainei și Republicii Moldova, care contra sumei de 10 000 dolari SUA per persoană, urma să-i treacă râul Nistru cu ajutorul unei bărci, pe direcția localităților Serebria (Ucraina) – Vălcineț (Republica Moldova), regiunea de Nord a țării. Mijloacele financiare au fost transferate organizatorilor de pe teritoriul Republicii Moldova, prin intermediul unui portmoneu electronic și numerar”, transmite Poliția de Frontieră.

Aceștia au fost obervați de grănicerii din Ucraina, în timp ce așteptau transportatorii, care urmau să-i preia. Ultimii, au întreprins măsuri de stopare și reținere a persoanelor pe teritoriul ucrainean, efectuând împușcături de avertizare.

Astfel, în urma măsurilor întreprinse de polițiștii de frontieră din țara vecină, 3 persoane au fost reținute, o persoană s-a înecat, iar un cetățean ucrainean a reușit să ajungă pe teritoriul Republicii Moldova. Soarta celorlalți 5 ucraineni nu este cunoscută.

„Din declarațiile persoanei care a reușit să ajungă în R. Moldova prin înot s-a stabilit că transportatorii cu barca, erau cetățeni ai R.Moldova, aveau cagule pe cap. Ultimii văznd că au fost depistați de patrula ucraineană, pentru a evita reținerea lor, nu le-a permis refugiaților îmbarcarea în barcă lovindu-i cu pumnii și cu picioarele. Scopul era deplasarea rapidă pe teritoriul R. Moldova”, mai transmite sursa citată.

Ulterior, la 25 iunie curent, ofițerii Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF) și Serviciului Protecției Internă și Anticorupție (SPIA) s-au deplasat unde a avut loc incidentul care s-a soldat cu un deces, efectuând un șir de măsuri spre acumularea și stabilirea tuturor circumstanțelor.

„Pe cazul dat a fost pornită cauza penală, conform elementelor constitutive ale infracțiunii prevăzute de art. 362/1 alin.3), lit. a) ,,migrație ilegală” din Codul penal al Republicii Moldova, iar în cadrul acțiunilor procesuale desfășurate, s-a stabilit că unul din organizatorii principali, cetățean al Republicii Moldova, deține și cetățenia Ucrainei. Ca urmare a documentării și acumulării probatoriului, la 25 și 26 iunie 2024, au fost desfășurate mai multe percheziții la domiciliile și automobilele personale ale bănuiților, fiind depistate și ridicate mijloace de probă care au relevanță cauzei penale”, comunică instituția.

Un bărbat a fost reținut pentru 72 ore, iar în privința a doi bănuiți sunt întreprinse acțiuni procesuale în stare de libertate.