Consumul de gaze naturale în Moldova a scăzut dramatic în septembrie, dar achitările rămân aproape de 100%

Volumul consumului de gaze naturale în Republica Moldova în luna septembrie 2024 a fost de 17,8 milioane de metri cubi, înregistrând o scădere de 32,2% comparativ cu aceeași lună a anului 2023, conform datelor furnizate de SA „Moldovagaz”. Totuși, față de luna august 2024, consumul a crescut cu 3,8 milioane de metri cubi, reprezentând o creștere de 27,5%.

publicat de Veronica Ciortan
marți, 8 octombrie 2024, 18:36   5
gaze

La capitolul achitării facturilor, consumatorii casnici au reușit să achite 98,8% din sumele facturate până la 30 septembrie 2024, o ușoară scădere de 0,2 puncte procentuale față de anul trecut. În schimb, consumatorii non-casnici, respectiv persoanele juridice, au înregistrat o creștere a ratei de plată, atingând 98,7%, cu 0,7 puncte procentuale mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut. Întreprinderile din sectorul energetic și termic au achitat integral facturile, înregistrând o creștere de 5,9 puncte procentuale, transmite Bani.MD.

Pe parcursul lunii septembrie, din rețeaua de distribuție a gazelor naturale au fost deconectate 228 de unități de consum din cauza datoriilor, care însumează aproximativ 0,6 milioane lei. De asemenea, pentru 214 consumatori s-a impus condiția de plată în avans, ca urmare a neplății la timp a facturilor.

Nivelul total de achitare a consumului de gaze naturale la sfârșitul lunii septembrie 2024 s-a ridicat la 99,2%, echivalentul a 6,513 miliarde lei, o scădere de 33,7% față de aceeași perioadă a anului precedent, scăderea fiind explicată prin reducerea semnificativă a tarifelor în acest interval.

Victor Parlicov a discutat cu omologul său de la Kiev: „R. Moldova este pregătită pentru orice scenariu, chiar și după expirarea contractului de tranzit a gazelor pe teritoriul Ucrainei”

Republica Moldova este pregătită pentru orice scenariu, chiar și după expirarea contractului de tranzit a gazelor naturale pe teritoriul Ucrainei, la 1 ianuarie 2025. Precizarea a fost făcută de ministrul Energiei, Victor Parlicov, care a avut la Kiev o întrevedere cu omologul său ucrainean, Gherman Galușcenko.