Trei pacienți au primit a doua șansă la viață în urma unor intervenții efectuate la Spitalul Republican

Trei pacienți cu boli grave de inimă au primit a doua șansă la viață în urma unor intervenții efectuate la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” de un grup mixt de chirurgi din Republica Moldova și din Japonia.

publicat de Veronica Ciortan
marți, 8 octombrie 2024, 20:13   17
tratament

Grupul de medici din Japonia s-a aflat în Republica Moldova în perioada 29 septembrie – 05 octombrie, scopul vizitei fiind schimbul de experiență în cadrul cooperării interinstituționale și implementarea metodelor moderne de tratament invaziv complex al pacienților cu afecțiuni cardiovasculare, scrie RadioChișinău.MD.

Grupul de doctori din Japonia, de comun cu specialiștii Departamentului Chirurgie cardiovasculară și toracică din SCR ”Timofei Moșneaga”, a efectuat trei intervenții chirurgicale. Primul pacient a fost un bărbat de 74 ani, diagnosticat cu anevrism de anastomoză centrală a unui by-pass aortobifemural, operat în afara țării mai mulți ani în urmă. Intervenția hibrid, efectuată în prezent, a fost una de complexitate sporită.

Cea de-a doua pacientă a fost o femeie de 66 de ani, cu anevrism de aortă toracică. În acest caz s-a efectuat o intervenție hibrid etapizată de endoprotezare a aortei toracice, după o primă etapă de by-pass carotico-sublavicular stâng. Cel de al treilea caz a vizat reparația endovasculară a aneurismului pentru un ulcer aortal penetrant cu hematom, pacientul fiind un bărbat de 64 de ani. 

Potrivit conducerii SCR „Timofei Moșneaga”, cei trei pacienții se află în stare satisfăcătoare și au fost  externați la domiciliu pentru reabilitare.

Proba interviului în cadrul concursului pentru șefia PCCOCS a fost amânată

Proba interviului pentru cei patru candidați la funcția de procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, planificată pentru miercuri, se amână. Comisia specială de preselecție a candidaților a luat această decizie întrucât mai așteaptă unele răspunsuri de la organele abilitate cu funcția de control a integrității în sectorul public.