Armata Franței se va confrunta cu un test de descurajare împotriva Rusiei

În luna mai, mii de soldați francezi vor trebui să ajungă în România pentru a-și testa capacitatea de a răspunde cerințelor NATO.

publicat de Veronica Ciortan
marți, 8 octombrie 2024, 20:58   16
Franța

LILLE, Franța - Anul viitor se va dovedi un test crucial pentru armata franceză, pe măsură ce aceasta se transformă într-o forță capabilă să facă față Rusiei, scrie POLITICO.

În luna mai, soldații francezi vor participa la un exercițiu militar de amploare în România, denumit Dacian Spring 2025, care le va evalua capacitatea de a se deplasa rapid spre flancul estic al NATO. Este o competență cheie în cazul în care președintele rus Vladimir Putin decide să atace un membru al alianței.

„Obișnuiam să ne jucăm de-a războiul. Acum există un inamic desemnat, iar noi ne antrenăm cu oameni cu care am merge efectiv la război”, a declarat vineri reporterilor șeful comandamentului terestru al armatei pentru Europa, generalul Bertrand Toujouse.

Exerciții precum Primăvara dacică „sunt un semnal strategic”, a adăugat el.

În ultimii ani, forțele terestre ale Franței au început o „transformare profundă” pentru a fi pregătite de un conflict de mare intensitate similar războiului din Ucraina. Armata franceză are, de asemenea, noi ordine de marș din partea NATO: până în 2027 ar trebui să fie capabilă să desfășoare o divizie pregătită de război în 30 de zile, inclusiv muniții și provizii.

Atingerea acestui obiectiv se află în centrul exercițiului „Primăvara dacică” de anul viitor, au explicat ofițeri de rang înalt. Armata franceză se va antrena pentru a trimite o brigadă pregătită de război în România în 10 zile - un pas intermediar care, dacă va avea succes, va reafirma credibilitatea Franței în fața aliaților din NATO și va deschide calea către atingerea obiectivului din 2027.

O brigadă are între 3.000 și 5.000 de soldați, în timp ce o divizie are de la 10.000 la până la 25.000.

Provocarea cheie va fi să ajungă în România într-o perioadă scurtă de timp. „Nu există încă un Schengen militar și trebuie să îmbunătățim în mod decisiv mobilitatea militară în Europa”, a declarat generalul Pierre-Eric Guillot, adjunctul lui Toujouse, reluând preocupările exprimate anterior de șeful său.

O primă desfășurare de trupe în România în 2022 a fost afectată de birocrație, proceduri la frontieră și trenuri neadecvate pentru echipamente militare. Țările au depus eforturi pentru a elimina astfel de probleme.

Armata franceză


„S-ar putea să fim încă împiedicați de câteva măsuri vamale, dar am făcut multe progrese în diversificarea rutelor noastre”, a declarat Guillot reporterilor. Armata obișnuia să se bazeze doar pe trenuri, dar acum transportă trupe și echipamente și cu camioane și bărci, uneori chiar combinând diferite metode de transport.

Toujouse a adăugat că este încrezător că soldații francezi vor trece testul de anul viitor.

Cu toate acestea, pentru a atinge obiectivul din 2027, cheltuielile pentru apărare vor trebui să respecte în continuare legea franceză de planificare militară pe șapte ani, fără caracter obligatoriu, a avertizat generalul Pierre Schill, șeful armatei franceze.

Bugetul apărării se află sub presiune în timp ce noul guvern al Franței încearcă să țină în frâu deficitul țării.

„Mă aștept ca resursele planificate să fie prezente în totalitate”, a declarat Schill. „Dacă există schimbări majore, la un moment dat am putea amâna [obiectivul 2027], spunând că nu există suficiente stocuri pentru a le duce în luptă”.

„Dar asta este ficțiune. Este doar o ipoteză”, a adăugat el. Cel puțin pentru moment.