(FOTO) „Armele lui Putin” au ajuns în R.Moldova. O dronă kamikaze s-a prăbușit, la Vulcănești

Poliția de Frontieră informează că astăzi, 11 februarie 2024, în zona frontierei moldo-ucrainene, în apropierea localității Etulia, raionul Vulcănești, au fost depistate fragmente de dronă de tip „Shahed", anunțță IGPF.

publicat de Vadim Ungureanu
duminică, 11 februarie 2024, 20:08   2892
Dornă

Informațiile au fost comunicate autorităților de competență, iar în regiunea căderii rămășițelor de dronă a fost restricționat accesul.

„Menționăm că nu există riscuri sau pericole pentru comunitățile din zonă, iar autoritățile au luat toate măsurile de rigoare pentru menținerea unui climat de ordine, liniște și siguranță publică”, se arată în comunicatul Poliției de Frontieră.

sursa foto: IGPF

Din informațiile autorităților ucrainene, un atac cu drone a avut loc în noaptea de 9 spre 10 februarie asupra regiunii Izmail, de pe teritoriul Ucrainei, în apropierea de frontiera cu R. Moldova. Există bănuială că resturile de dronă depistate ar fi una din dronele doborâte de sistemul anti-aerian ucrainean.

sursa foto: IGPF

Dronele Shahed 136 sunt drone tip kamikaze, care se distrug la atingerea țintei. Cântăresc în jur de 200 de kg, iar încărcătura lor explozivă este estimată la 50-60 de kg.

Au o lungime de 3 metri și jumătate și pot atinge o viteză de 185 de km pe oră. Cu o rază de acțiune de până la 2.500 de km, dronele Shahed 136 pot sta mai multe ore în aer înainte de a lovi o anumită țintă.

Serviciul Vamal va avea propriul Centru de analiză de risc și inteligență pentru a facilita traficul legitim și a reduce riscul de contrabandă

Serviciul Vamal a găzduit evenimentul de lansare a procesului de creare a Centrului de de analiză de risc și inteligență, la care a participat conducerea Serviciului Vamal, a Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și a Programului USAID Reforme Instituționale și Structurale în Moldova (MISRA), precum și funcționarii vamali din cadrul subdiviziunilor de profil.