Franța „se pregătește pentru mai multe atacuri” după sabotajul căilor ferate dinaintea Jocurilor Olimpice

Autoritățile franceze sunt pregătite să facă față altor atacuri după ce rețeaua feroviară națională de mare viteză a țării a fost „paralizată” de sabotori înainte de ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris de vineri seara.

publicat de Vadim Ungureanu
sâmbătă, 27 iulie 2024, 08:56   38
TGV

Patrice Vergriete, ministrul interimar al transporturilor, a declarat că autoritățile „se pregătesc” pentru alte potențiale atacuri după ce au izbucnit incendii în trei puncte ale rețelei feroviare franceze, în ceea ce el a numit un „act criminal revoltător”, transmite The Thelegraph.

Întrebat dacă Franța ar trebui să se teamă de „alte atacuri”, a declarat Vergriete pentru TF1: „Ne pregătim pentru alte atacuri. Nu am avut nicio alertă specifică înainte de aceste acte planificate de răutate și sabotaj. Astăzi suntem în alertă, așa că, evident, am mobilizat toate forțele de securitate, precum și dronele, așa că astăzi ne-am sporit foarte mult vigilența.”

Semnalele de pe șine au fost incendiate, iar cablurile tăiate și incendiate, într-o serie de atacuri „coordonate” care au paralizat serviciile feroviare din capitală, au declarat surse apropiate anchetei.

Vergriete a refuzat să speculeze cu privire la cine se află în spatele sabotajului, afirmând că ancheta este în curs. Personalități de rang înalt au arătat cu degetul spre radicalii de stânga dură și Rusia, ai cărei sportivi au fost excluși de la ceremonia de deschidere. Israelul a sugerat că Iranul ar fi responsabil.

În ciuda faptului că unul din patru trenuri Eurostar a fost anulat în weekend, rețeaua franceză dă primele semne de redresare, Anne Hidalgo, primarul Parisului, insistând că atacul nu va avea „niciun impact” asupra ceremoniei de deschidere de vineri.

Vergriete a declarat că inginerii feroviari fac progrese și că „traficul începe să se redreseze și ar trebui să avem un tren din trei înapoi în această după-amiază”.

Cancelarul german condamnă sabotajul feroviar din Franța

Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, a condamnat atacurile asupra rețelei feroviare franceze care au avut loc cu câteva ore înainte de ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris.

Într-o postare pe social media, Scholz a declarat: „Atacurile asupra liniilor și instalațiilor feroviare din Franța trebuie condamnate în mod absolut. Întreruperea unei sărbători a păcii precum Jocurile Olimpice prin acte de violență este inacceptabilă. Sper că autoritățile franceze vor identifica în curând autorii”.

Sabotorii cunoșteau rețeaua feroviară, afirmă premierul francez

Gabriel Attal, premierul francez, a declarat că sabotorii responsabili pentru atacurile asupra liniilor de cale ferată franceze „știau unde să lovească” și că aveau „cunoștințe despre rețea”.

„Ceea ce știm, ceea ce putem vedea este că această operațiune a fost planificată, coordonată, că punctele cheie au fost vizate, ceea ce arată un fel de cunoaștere a rețelei [feroviare]”, a declarat Attal jurnaliștilor.

„Ei știau unde să lovească. Nu pot spune mai multe despre vinovați și motivele lor”, a adăugat el, referindu-se la atacurile ce au vizat căile ferate franceze cu doar câteva ore înainte de ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice din 2024, organizate la Paris.

sursa: adevarul.ro

SUA şi nouă ţări aliate acuză Rusia de atacuri cibernetice împotriva Ucrainei şi a NATO. Washingtonul oferă recompense de 10 milioane de dolari pentru prinderea a şase presupuşi spioni ruşi

Statele Unite şi nouă ţări aliate au acuzat oficial, joi, guvernul rus că înainte de invazia sa la scară largă din februarie 2022 a pus la cale, în 2020, atacuri cibernetice asupra infrastructurii critice ucrainene şi din state membre NATO, printre multe alte ţinte, relatează POLITICO.