Un an de la atacul armat de pe Aeroportul Internațional Chișinău. Ceremonia de comemorare angajatului IGPF împușcat mortal

Conducerea Inspectoratului General al Poliției de Frontieră alături de efectivul instituției au adus un omagiu colegului lor, polițist de frontieră Serghei Muntean, la un an de la tragicul incident care a avut loc la Aeroportul Internațional Chișinău, pe data de 30 iunie.

publicat de Vadim Ungureanu
duminică, 30 iunie 2024, 20:23   847
IGPF

„Ceremonia de comemorare a fost oficiată de un preot, care a ținut un paraclis în amintirea eroului căzut la datorie prin a-i aduce respect celui care a fost Serghei Muntean. Ulterior, au fost depuse flori la piatra comemorativă din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră a Aeroportului. Șeful Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, Ruslan Galușca a subliniat că: „Serghei Muntean a fost un exemplu drept de urmat, un coleg, un camarad și un om în adevăratul sens al cuvântului, un exemplu, un profesionist desăvârșit. Va rămâne mereu vie amintirea lui în cadrul Poliției de Frontieră și nu numai”, se arată într-un comunicat al IGPF.

Urmare a depunerii de flori, angajații IGPF au vizitat și mormântul polițistului de frontieră Seghei Muntean din satul de baștină Volintiri, raionul Ștefan Vodă.

Amintim că autorul atacului de pe 30 iunie 2023 a fost un cetăţean din Tadjikistan, căruia nu i s-a permis intrarea în Republica Moldova. El a ajuns pe Aeroportul din Chişinău la ora 14:48, cu o cursă de la Instanbul. După ce a aşteptat timp de două ore în aerogară, la un moment dat a devenit agresiv şi i-a atacat pe oamenii legii.

A smuls pistolul poliţistului de frontieră şi l-a împuşcat mortal pe angajatul IGPF, dar și pe un angajat al aeroportului. Atacatorul a fost grav rănit de forţele speciale de intervenţie şi a murit, după câteva zile, pe patul de spital.

După această tragedie, au urmat demisii la nivel înalt - ministrul de Interne, Ana Revenco, un secretar de stat și patru poliţişti. Şeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, s-a ales cu o mustrare disciplinară şi abia în toamnă a demisionat.

Procuratura Generală .a deschis un dosar penal în acest caz, însă după un an de la atacul armat, urmărirea penală nu s-a finalizat şi nu se ştie când va ajunge dosarul pe masa judecătorilor

ANSP și Ministerul Sănătății, suspectate de concurență neloială

Plenul Consiliului Concurenței a dispus inițierea unei investigații cu privire la eventualele acțiuni anticoncurențiale ale Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) și ale Ministerului Sănătății. Astfel, reprezentanții Consiliului Concurenței urmează să verifice dacă prestarea serviciilor medicale de către ANSP pe piețe concurențiale nu distorsionează mediul concurențial normal.