(VIDEO) Să nu le fie simplu forțelor noi să întoarcă procesul. Stamate, despre necesitatea desfășurării referendumului UE

Referendumul constituțional privind aderarea Republicii Moldova la UE este necesar pentru situația în care vor veni alte forțe la guvernare care, dacă nu vor fi proeuropene, să nu poată așa de simplu să întoarcă procesul. Aceasta este opinia și explicația deputatei PAS Olesea Stamate, membra Comisiei juridice, numiri şi imunităţi în Parlament, exprimată la emisiunea „Puterea A Patra” de la N4, ediția de miercuri seara, 18 septembrie curent.

publicat de Veronica Ciortan
miercuri, 18 septembrie 2024, 20:08   117
TH6

„Nimic în lume nu e ireversibil, dar să nu le fie simplu să întoarcă acest proces. Tot opoziția a zis că de ce nu întrebați pe cetățeni. Acum facem acest lucru, ca să nu mai există aceste discuții: da poate nu e majoritatea? Haideți să vedem care sunt opiniile cetățenilor și să avem o determinare în drumul nostru spre UE. Dacă urmărim progresul țărilor care au aderat la UE în 2004, 2007, o să observăm un lucru: acolo dezbaterea politică, fiind pe alocuri nocivă ca în Republica Moldova, nu conținea în cele mai multe dintre aceste state dubii sau discuții vizavi de direcția geopolitică și asta ajută foarte mult. Când societatea e consolidată, acțiunile guvernării, că e de azi, că e de poimâne, va face eforturi și nu va stopa această direcție”, a explicat Olesea Stamate.

Să nu le fie simplu forțelor noi să întoarcă procesul. Stamate, despre necesitatea desfășurării referendumului UE

În aceeași emisiune, deputata și-a mai exprimat și speranța că organele de drept și cele electorale vor reuși să-și facă munca și nu vor admite tentative de manipulare a opiniei alegătorilor sau mai ales de corupere. Ea a mai precizat că ține la un rezultat favorabil.

Referendumul constituțional privind UE se va desfășura în aceeași zi cu alegerile prezidențiale – pe data de 20 octombrie 2024. Până la ziua de azi, CEC a înregistrat patru concurenți electorali: Maia Sandu, Alexandr Stoianoglo, Renato Usatîi și Vasile Tarlev.

Sursa: realitatea.md