PA va contesta sentința de achitare a fostului PG, Valeriu Balan, în dosarul de depășire a atribuțiilor de serviciu

Judecătoria Chișinău sediul Buiucani, a pronunțat sentința în cauza penală deferită justiției de către Procuratura Anticorupție, ce vizează acțiunile unui fost Procuror General și a altor 6 persoane, învinuite de săvârșirea infracțiunii de depășirea atribuțiilor de servici.

publicat de Anatol Chirilov
luni, 27 mai 2024, 17:06   56
Valeriu Balan

Cauza penală respectivă a fost pornită în ianuarie 2017 de către Procuratura Generală.

Potrivit materialelor, inculpatul Valeriu Balan., în perioada 2003-2007, deținând funcția de Procuror General al Republicii Moldova, a depășit atribuțiile sale legale prin mai multe acțiuni ilegale legate de achiziția și reparația unei clădiri nefinalizate situată pe strada Alexandru cel Bun nr. 100 din Chișinău. În ciuda rapoartelor de expertiză care indicau probleme majore structurale și necesitatea unor investiții suplimentare considerabile, Valeriu Balan a semnat contracte de achiziție și reparații fără a urma procedurile legale și fără organizarea unei licitații publice corespunzătoare.

Acțiunile sale au inclus ignorarea prevederilor legale privind achizițiile publice și cheltuielile bugetare, și semnarea unui contract de achiziție pentru clădire la un preț supraevaluat, cauzând un prejudiciu bugetului de stat în valoare totală de 9,312,000 lei.

De asemenea, a determinat membrii comisiei de licitație să petreacă licitații publice în lipsa documentației necesare, rezultând în atribuirea contractelor de reconstrucție către o companie de construcții și alte cheltuieli nejustificate. Aceste acțiuni au dus la un cost total de reconstrucție mult mai mare decât cel planificat inițial, înregistrând un prejudiciu suplimentar și reprezentând o gravă încălcare a atribuțiilor sale oficiale.

În cumul, prin acțiunile sale ilegale, Valeriu Balan. și celelalte persoane antrenate în comiterea infracțiunii, au prejudiciat bugetul de stat care este gestionat de Ministerul Finanțelor cu suma de 24,103,600 lei.

Urmărirea penală a durat un an și 3 luni, iar judecarea cauzei 6 ani, inculpații nerecunoscându-și vina de comiterea faptei.

Astfel, prin sentință din 27 mai 2024, instanța a recunoscut vinovat unul dintre inculpați în comiterea infracțiunii de abuz de serviciu, însă acesta a fost liberat de pedeapsă în legătură cu expirarea termenului de prescripție, ceilalți 6 au fost achitați din motiv că faptele nu întrunesc elementele infracțiunii, fiind anulate și sechestrele aplicate.

Acuzatorii de stat apreciază sentința ca fiind ilegală și neîntemeiată, aceasta urmând a fi contestată cu apel, la Curtea de Apel Chișinău.

Notă: Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.

Persoană cu funcție de demnitate publică, condamnată penal pentru huliganism

Procuratura raionului Edineț anunță că la 10 iunie 2024, a fost pronunțată sentința Judecătoriei Edineț, sediul Central, prin careun bărbat, care deține o funcție de conducere în raionul Edineț, a fost recunoscut vinovat de huliganism, stabilindu-i-se pedeapsa sub formă de amendă în mărime de 550 unități convenționale, echivalentul sumei de 27 500 lei.