O moldoveancă a reușit să alerge cel mai recent maraton la Atena

Moldoveanca Alina Zbancă, cu rădăcini în Grecia, a reușit să alerge cel mai recent maraton la Atena, acolo unde s-a născut acest sport. 42,195 km în 5 ore și 45 de minute! Este un traseu simbolic, dar și dificil, din cauza prezenței pantelor. Ea a povestit mai multe atât pe conturile sale de pe rețelele sociale, cât și la tv.

publicat de Anatol Chirilov
sâmbătă, 18 noiembrie 2023, 15:40   103
Alina Zbancă

Alina Zbancă este cunoscută spațiului public în calitate de fostă șefă a Serviciului de presă în cadrul Ministerului de Interne și scriitoare. Tatăl său este grec, stabilit la 500 de km de capitala Republicii Elena.

Maratonul este o probă sportivă de alergare pe distanță lungă, cu o distanță oficială de 42,195 km, care se aleargă de obicei pe șosea. Evenimentul este numit după legenda soldatului grec Phidippides, un mesager care a adus la Atena vestea victoriei din Bătălia de la Maraton.

Decizia de a alerga anume la Atena a fost analizată de Alina Zbancă. Ea a dezvăluit că aproape 30 de km din traseu e doar pantă, primii 10 km sunt drum drept și ultimii 8-9 km sunt vale.

Înainte de maraton a fost atrenată de un alergător emerit al Republicii Moldova care a făcut acest traseu la începutul anilor 2000.

Pentru alergarea traseului, organizatorii au pus la dispoziție 8 ore, însă Alina Zbancă a reușit să-l parcurgă în 5 ore și 45 de minute.

Ea a mai spus că a concurat cu ea însăși, așa cum au făcut și ceilalți 30 de mii de oameni duminica trecută, originari din peste 140 de țări. Scopul lor a fost „să se autodepășească”.

A fost încurajată de familie, în special i-a fost alături soțul său, Alex Bordea, cunoscut și el spațiului public ca businness trainer. Cu el a fost în vizită la stadionul din Atena cu timp înainte și a simulat o alergare.


Înainte de a alerga maratonul, Alina Zbancă a mai reușit să cucerească două vârfuri – Munții Olimp și Ararat.

realitatea.md

Guvernele SUA, Marii Britanii și Canadei au emis o declarație comună în sprijinul Moldovei

„Forțe ruse urzesc un complot în Moldova ca să influențeze rezultatele alegerilor prezidențiale din toamna anului 2024. Dacă nu câștigă un candidat pro-rus, acestea intenționează să provoace tulburări în Moldova. Ele stimulează percepții publice negative în raport cu guvernele occidentale și a conducerii în exercițiu a Moldovei și, totodată, erodează încrederea publicului în capacitatea Moldovei de a se menține în securitate și a dezvolta statul de drept”, citează IPN.