O moldoveancă a reușit să alerge cel mai recent maraton la Atena

Moldoveanca Alina Zbancă, cu rădăcini în Grecia, a reușit să alerge cel mai recent maraton la Atena, acolo unde s-a născut acest sport. 42,195 km în 5 ore și 45 de minute! Este un traseu simbolic, dar și dificil, din cauza prezenței pantelor. Ea a povestit mai multe atât pe conturile sale de pe rețelele sociale, cât și la tv.

publicat de Anatol Chirilov
sâmbătă, 18 noiembrie 2023, 15:40   87
image

Alina Zbancă este cunoscută spațiului public în calitate de fostă șefă a Serviciului de presă în cadrul Ministerului de Interne și scriitoare. Tatăl său este grec, stabilit la 500 de km de capitala Republicii Elena.

Maratonul este o probă sportivă de alergare pe distanță lungă, cu o distanță oficială de 42,195 km, care se aleargă de obicei pe șosea. Evenimentul este numit după legenda soldatului grec Phidippides, un mesager care a adus la Atena vestea victoriei din Bătălia de la Maraton.

Decizia de a alerga anume la Atena a fost analizată de Alina Zbancă. Ea a dezvăluit că aproape 30 de km din traseu e doar pantă, primii 10 km sunt drum drept și ultimii 8-9 km sunt vale.

Înainte de maraton a fost atrenată de un alergător emerit al Republicii Moldova care a făcut acest traseu la începutul anilor 2000.

Pentru alergarea traseului, organizatorii au pus la dispoziție 8 ore, însă Alina Zbancă a reușit să-l parcurgă în 5 ore și 45 de minute.

Ea a mai spus că a concurat cu ea însăși, așa cum au făcut și ceilalți 30 de mii de oameni duminica trecută, originari din peste 140 de țări. Scopul lor a fost „să se autodepășească”.

A fost încurajată de familie, în special i-a fost alături soțul său, Alex Bordea, cunoscut și el spațiului public ca businness trainer. Cu el a fost în vizită la stadionul din Atena cu timp înainte și a simulat o alergare.


Înainte de a alerga maratonul, Alina Zbancă a mai reușit să cucerească două vârfuri – Munții Olimp și Ararat.

realitatea.md

(SURSE) Noi detalii despre tragedia de la Căușeni. Victimile ar fi cerut ajutor de mai multe ori la 112 și ar fi vorbit la direct cu salvatorii de la IGSU

Au apărut noi detalii în cazul cuplului găsit fără suflare într-o mașină blocată în nămeți la intrarea în localitatea Coșcalia, din raionul Căușeni. Potrivit surselor PulsMedia, apropiate anchetei, aceștia ar fi vorbit la direct cu salvatorii de la IGSU care le-au promis că vin după ei, dar așa și nu au mai ajuns.